петък, 3 април 2009 г.

Парламентът отложи дебата за следене в Интернет

bpost.bg - България
Парламентът отложи дебата за следене в Интернет



Народното събрание отложи гласуването на спорните текстове в закона за електронните съобщения. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обвини опозицията, че пречи на полицаите да си вършат работата. По думите му обаче те ще продължат да правят това независимо какъв е законът.
“Очевидно, че има народни представители, специално от опозицията, които не искат полицията да върши по-ефикасно в своята работа, коментира вътрешният министър Михаил Миков, цитиран от Дарик радио. Дебатът и гласуването бяха отложени, тъй-като към момента опозицията, заедно с НДСВ имаха преимущество в залата.
Още преди месец при приемането на закона по настояване на Минчо Спасов от НДСВ беше отхвърлен текст, който позволяваше на МВР да изисква разпечатки от телефонния и интернет трафик за тежки престъпления.
По възражение на вътрешния министър обаче законът бе върнат за преработване. Според Правилника на Народното събрание обаче в един текст не могат да се правят промени в рамките на шест месеца след последната редакция на дадения закон.
На вчерашното заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред стана ясно, че по указание на председателя на парламента три комисии – вътрешната, по европейски въпроси и по транспорт и съобщения, трябва да излязат с единно становище по новата редакция на текста от член 251.
В последствие одобрение върху текста е дала само транспортната комисия. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли текста в редакцията на вътрешното министерство като противоконституционен, защото с него се нарушавали основни човешки права.
Текстовете за следене и подслушване в закона бяха внесени в транспортната комисия със скандал, тъй-като от опозицията и от НДСВ обвиниха БСП и ДПС, че вкарват разглеждането на текстовете с процедурно нарушение.
Предложенията бяха гласувани без да са включени в дневния ред на комисията и разгледани в рамките на по-малко от час. Въпреки това днес при гласуване в пленарна зала текстовете бяха отхвърлени.
Защо МВР иска промени в закона за електронните съобщения?
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков поиска от парламента да бъдат променени текстовете в закона за електронните медии, които да разрешат на ведомството да получава информация от телефонни разпечатки и комуникации в Интернет, без да е налице доказателства за тежко престъпление и разрешение от прокурор.
Министър Миков настоя Народното събрание в кратки срокове да намери решение, което да даде възможност и на МВР да се бори с престъпността, като се възползва от приетия закон. Той бе подкрепен от парламентарната група на неговата партия – БСП.
По думите на Миков, ако поправките не бъдат прието МВР ще загуби оперативност и бързина за разкриване на престъпления, работата по горещи следи ще бъде намалена, както и ефективността.

Няма коментари: