неделя, 10 август 2008 г.

Шалом, Лаудер!

сп. Тема - 63 стр.
Шалом, Лаудер!

Светослав ИВАНОВ

Не са много чужденците, които с години упорстват да си купят нещо българско. И не се отказват дори след като бъдат попарени. Роналд Лаудер е един от тях.
Преди седмица американецът официално се съгласи да плати близо 172 млн. долара за 80 на сто от националната ефирна телевизия TV2 и от спортния кабелен канал „Ринг ТВ". Сделката включва още радиостанция „Мила" (излъчваща в София и в Перник) и столичната ефирна тв честота, на която в момента е ВВТ.
Чрез дясната си ръка Майкъл Герин Лаудер оповести, че компанията му European Media Enterprices (СМЕ) ще продължи да работи с досегашния рекламен консултант на TV2 Красимир Гергов. „Покупката е важна стъпка в нашата експанзия в Централна и Източна Европа - каза Герин. - Навлизането ни на българския пазар е първата нова територия, която завладяваме през последните 3 години."
Тези думи са истина, но само донякъде. От 2005-а досега малкият син на Ести и Джоузеф Лаудер наистина не бе правил това, което най-много обича - нови телевизии в Централна и Източна Европа. Въпреки това нямал и много свободно време. В началото на Века изхабил много време и нерви да спечели епична съдебна битка с бившия си чешки съдружник Владимир Железни за контрола на чешката телевизия Nova. След това развил мрежите си в страните, в които вече бил започнал бизнес - особено в Румъния и в Украйна. Вследствие сега СМЕ разполага със сериозни структури в шест държави - в Хърватия - Nova TV, в Чехия - TV Nova, Galaxie Sport u Nova Cinema, в Румъния - PRO TV, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro, MTV Romania и PRO TV International, в Словакия - TV Markiza, в Словения - POP TV и Kanal А, и в Украйна -Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino и Citi.
В България за Лаудер можеше да се говори и преди няколко години, ако бе успял да вземе дял от родния пазар. Компанията му СМЕ участва и в двата конкурса за национални телевизии. Първият бе спече
лен от bTV, а вторият - от Нова. Недружелюбността на българските регулатори очевидно не отказа напористия янки, който тези дни най-накрая отхапа медийно парче от третия си опит.
Лаудер е роден на 26 февруари 1944 г. в семейство на евреи от Ню Йорк. Завършва училище в Бронкс и колеж в Пенсилвания. Получава дипломи от университети в Париж и Брюксел.
В козметичния гигант Estee Lauder започва работа през 1964-а. 20 години по-късно влиза в ' политиката на страната на републиканците. Президентът и негов адаш Роналд Рейгън го изпраща посланик в Австрия, където остава около 12 месеца. При завръщането си в родината пробва да стане и кмет на Ню Йорк, но губи вътрешнопартийните избори в спор с Рудолф Джулиани. Някъде по това време се залавя и с благотворителност.
Лаудер основава фондация на свое име, която подпомага основно еврейските общности в Централна и Източна Европа. Една от важните й дейности е финансирането на талантливи студенти, а друга - популяризирането на европейското изкуство отвъд океана. В Ню Йорк Лаудер открива Neue Galery, където излага главно творби на автори от Австрия и Германия от началото на XX век. През 2006-а босът плаща 135 млн. долара за платно на Густав Климт - най-високата официално дадена за картина сума към онзи момент. Скоро след това шедьовърът е изложен в центъра на галерията му.
Роналд Лаудер има по-голям брат -Леонард. През 2007-а списание „форбс" нареди двамата в списъка на най-богатите мериканци. Баткото е с 500 млн. по-богат от брат си, а състоянието му се оценява на 3 млрд. и 500 млн. долара. Освен в телевизии Роналд инвестира в недвижими имоти в Щатите. От известно време влага пари и в енергийната индустрия на Украйна.
Женен е и има две деца. Дъщеря му Джейн е омъжена за един от управителите на щатския федерален резерв. През миналата година Лаудер бе избран за президент на Световния еврейски конгрес, побеждавайки южноафриканския бизнесмен Мендел Каплан и израелеца Ейнат Вилиф.
неделя, 10 август 2008 03:24:51

Няма коментари: