събота, 16 август 2008 г.

Димитър Ганев: Извън мрежата медиите нямат шанс

Поглед - 18 стр.
Димитър Ганев: Извън мрежата медиите нямат шанс

Елица ДИМОВА

Интернетът у нас в момента е една тотална свободия, казва председателят на Българската уеб асоциация.
- Г-н Ганев, как ще коментирате, че в деня, в който ВАС отхвърли внесената жалба срещу шпионирането в мрежата, във Факултета по журналистика изтеглиха темата: „Анонимността в интернет"?
- По тази тема има няколко мнения. В Българската уеб асоциация (БУА) не сме говорили по този въпрос. Лично аз смятам, че, от една страна, подслушването -дали в интернет или изобщо на някакъв вид комуникации, е порочна практика, защото информацията, получена по този начин, може да се използва не само за разкриване на престъпления, а също и за засягане на корпоративни интереси. Прочетох жалбата, която блогърите подадоха във ВАС, и от части много ми хареса. От друга страна обаче, са поставени въпроси, които прекалено разширяват темата. Преплитането на понятията в интернет - подслушване, пиратско съдържание, права и свободи и т.н., вреди на инициативата. Много повече хора биха я подкрепили, ако тя беше стриктно против шпионирането онлайн. Едно е да говориш за подслушване в мрежата, друго е всеки да качва в интернет каквото си иска, без значение от авторски права. Това за съжаление също присъства в жалбата.
- Искате да кажете, че заедно с темата за подслушването в интернет блогърите прокарват и други „порочни" идеи?
- Представете си следната схема - вие произвеждате нещо, което е хубаво и качествено. Някой обаче безнаказано го копира и слага в собствения си сайт. Вие чакате няколко години съдебно решение и губите пари, а подобни решения дори и в Щатите се бавят с години. Да, много е вредно да се послушва, да се ограничават каквито и да било права и свободи, обаче в момента българският интернет е една тотална свободия. Ситуацията напомня на България през 1991-92 година - всеки е толкова много свободен, че всъщност няма никакви права. В бизнеса ни няма никаква елементарна етика, за това, когато получих писмото от блогърите, прецених, че нямам работа там. Струва ми се, че някой започна да употребява блогърите, за да си върши корпоративните цели. Ще дам пример - youtube е един много голям бизнес, vbox у нас също започва да става голям бизнес, нищо че в този сайт почти няма нищо с авторски права. Аз имам много конфликти със собствениците на vbox относно телевизионните формати например. Телевизиите произвеждат един качествен, лицензионен продукт, който струва много пари и за него работят много хора. Минути след излъчването му обаче той се появява във vbox c едно доста прилично качество. Това не се дължи на това, че някой от кухнята на предаването го е качил в сайта, а на екипа на vbox. He казвам, че в интернет всичко трябва да е стриктно, но не може кражбите да бъдат толкова публични, масовата реклама на пиратски сайтове е пълен абсурд. Още по-абсурдното е, че тези сайтове започват да се конкурират с другите медии и съответно прибират рекламни бюджети. След като vbox е една свободна зона, защо има реклама там и защо рекламата не е безплатна там?
- Как според вас как трябва да се променят правилата в интернет?
- С промени в законите. Трябва най-после интернет да бъде третиран сериозно, защото това е една силна медия. Давам пример - вестниците, които много бързо няма да влязат в интернет и да публикуват всичко там, нямат шанс. В следващите пет години такива печатни издания няма да има. Категоричен съм, че в България, ако вестниците не си сменят много бързо политиката и не се преориентират да продават реклама онлайн, не ги чака нищо добро. Ще стане така, че темпът на увеличаване на потребителите в мрежата ще е равен на темпа на изчезване на вестниците. Бизнесът в интернет се развива много бързо, следващото нещо, което изцяло ще влезе в интернет, е телевизията. bTV направи първата крачка - излъчва всичко в мрежата. Вече всичко търсим в мрежата - резервираме си почивките, търсим си жилища и коли.
- Стигнахме ли до този момент, в който можем да се доверим на информацията, която откриваме в интернет? Има много сайтове, които са меко казано съмнителни.
- А стигнахме ли до момента, в който можем да се доверим на всичко написано във вестниците и показано по телевизията? Абсолютно същото е в интернет. Има сериозни издания, на които се доверяваш заради гледната точка и информацията, която предлагат, има и издания и предавания обаче, които просто съществуват.
- Г-н Ганев, споменахме блоговете, всъщност обикновени онлайн дневници ли са те, или начин за лансиране на идеи в мрежата?
- Не сме далече от сериозния момент, в който блогърите ще имат тежест по не един въпрос. Онлайн дневниците са начин да изразиш позицията и мнението си и да го споделиш с много хора, защото за разлика от традиционните медии интернет е двупосочен канал. Това е най-голямото му предимство.
- Какво е равнището на българския уеб бранш - след Уеб фестивала през юни, който вие организирахте, какви изводи си направихте?
- Развиваме се много добре и много бързо. У нас има достатъчно млади и кадърни хора, на които този бизнес им се удава. Проблемът обаче е, че тези хора си отиват. Нашите продукти струват много по-евтино от същите продукти във всяка една друга страна, членка на ЕС. Това пък води дотам, че ние не можем да дадем заплати, близки до тези, които получават специалистите в Европа. Другият много голям проблем е, че от университетите не излизат специалисти, защото образованието ни на тема технологии е в 18 век. Ние - партньори и конкуренти дори, си обединяваме усилията, за да организираме програми за обучение на кадри, за да може бизнесът да поддържа нивото си. След като ги обучим обаче и придобият опит, стават лесна плячка на фирмите отвън, които ги „дръпват" с по-добрите заплати.
- С какво трябва да се съобрази човек, който иска да се занимава с интернет бизнес?
- В България не можеш да станеш милионер за един месец с една добра идея. Нещо, което може да се случи по света. В интернет е напълно възможно да започнеш с нищо, само с идеята, и постепенно да се развиеш. Ако си добър, може да продаваш продукт или услуга в целия свят. Проблемът е, че на този етап дори да имаш суперуспешен продукт, който да държи 30-40 или 50% от нишата, в която си ти, не можеш да си позволиш с акумулираните пари да го рекламираш извън България, едновременно в няколко точки.
- Г-н Ганев, категоричен сте, че IT браншът е във възход, тогава как така се срина онлайн системата за записване в детските градини?
- Аз също имам дете, което не успях да запиша. Това, което се случи, е ужасно. Не искам да коментирам повече, но не може да проектираш система, която да издържи на голямо пиково натоварване, а механизмът да ти е - първият по време е и победител, което в интернет е пагубно. Изобщо не оправдавам колегите.
- На какъв принцип се организират подобни държавни конкурси?
- Не искам да коментирам . Мисля, че в пресата излезе доста информация по случая. Мога обаче да ви дам последния пример с държавния Фонд „Земеделие", които пуснаха предложение за оферта на 17 фирми за изготвяне на нов сайт, което всъщност е голям пробив. Още повече голяма част от фирмите са членове на БУА, сериозни компании, които могат да се справят. Проблемът в случая дойде в момента, в който прочетохме заданието, в което, цитирам, условието гласеше: „В шестдневен срок, три дизайна, вързано за тестово решение". Това според мен достатъчно ясно показва защо държавната администрация получава некачествени продукти и защо голяма част от фирмите професионалисти не участват в конкурсите.
***
Другите за него
***
Кирил Апостолов:
Митко е много готин, затова и сме го избрали в БУА. Много е взискателен и винаги справедливо строг. Той е основен съдружник в една от най-добрите фирми за уеб, това си личи и от наградите, които печелят. Надявам се, че обединението на целия бранш, което направихме преди година, Митко ще обхване в положителна посока.
***
Янислав Танков:
Мисля, че хора като него са двигател за развитието на бранша на ниво от световна величина. Радвам се, че срещам приятел в негово лице. Фактът, че се е нагърбил с нелеката задача да бъде председател на УС на БУА и вече има положителни резултати в дейността й, говори сам по себе си за обществената ангажираност на г-н Ганев.
събота, 16 август 2008 04:34:54

Няма коментари: