четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Скоро ще има Интернет връзка и от космоса

InfoBulgaria.info - България
Скоро ще има Интернет връзка и от космосаАмериканската аеро-космическа агенция NASA и Google обединяват усилията си за създаването на технология за Интернет достъп и от космоса, съобщават редица онлайн информационни източници. Двете организации са започнали съвместна разработка на "стандартизиран космически Интернет", който евентуално да замени еднократното радио оборудване (one-times radio equipment), което се използва още от 1970 г. насам.
Проектът, кръстен "Междупланетен Интернет", ще бъде изтестван за пръв път още през следващата година на борда на международната космическа станция. Ако изпитанията се окажат успешни, то скоро след това космонавтите ще могат да общуват със земята по съвременния и вече обичен за всички ни начин.
В интервю пред сайта Technology Review, вицепрезидентът на Google, Винт Сърф, разкрива и по-дългосрочната цел на проекта - разработката на общоприети стандарти за връзка при евентуални междупланетни полети. По неговите думи, преди всичко трябва да се решат два съществени проблема на космическите комуникации. Първият е неизбежното забавяне на сигнала заради огромните разстояния (например когато Марс и Земята са в най-близките позиции една до друга сигналът пътува между тях цели 3,5 мин. - в едната посока). Другият е въртенето на планетите, което ще изисква от приемо-предавателното оборудване постоянна автоматична настройка - още нещо, което също ще трябва да се разработва тепърва
29.10.2008

четвъртък, 30 октомври 2008 00:01:00

Няма коментари: