събота, 1 ноември 2008 г.

Microsoft сформира коалиция срещу имейл измамите

Актуално - Общество
Microsoft сформира коалиция срещу имейл измамитеКоалиция за повишаване информираността на потребителите от цял свят относно измамите с имейли за фалшиви лотарии сформираха Microsoft, Yahoo, Western Union и Африканската банка за развитие.
С общи усилия членовете на групата ще обучават интернет потребителите как по-добре да се защитават срещу заплахите, на които са изложени онлайн, стана ясно на пресконференция във Висбаден, Германия, съобщава technews.bg.
Измамите с фалшивите лотарии в Интернет са често срещана форма на мошеничество с предварително плащане на парични суми срещу обещания за големи награди от лотарии.
Официални лица от правораздаващите органи изразиха загриженост, че кибер престъпниците ще повишат активността си, за да се възползват от хора, които са притеснени или засегнати финансово от глобалната икономическа криза.
"Тази онлайн заплаха се отличава от други, които се опитват да използват софтуерен код или атакуват компютри. Лотарийните измамници не разчитат на софтуер, а на надеждата на техните жертви. Измамите могат да бъдат толкова изобретателни и примамливи, че интернет потребителите просто не знаят на кого могат да вярват", каза пред TechNews.bg Тим Крантън, асоцииран главен адвокат по световните програми за интернет безопасност на Microsoft.
"Microsoft обявява коалицията с Африканската банка за развитие, Yahoo и Western Union с цел да помогне за подобряване на общото доверие в интернет", допълни Крантън.
Формирането на коалицията за борба срещу лотарийните измами в интернет съвпада с изнасянето на резултати от проучване по поръчка на Microsoft на подобни проблеми в Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания.
От 4930 интервюирани потребители, 113, или 1 на всеки 44, са потвърдили, че са загубили пари от интернет измами в последните 12 месеци, като индивидуалните загуби се движат от по-малко от 100 евро до над 7000 евро. 27% от участниците смятат, че вероятно ще станат жертва на лотарийна измама в интернет и това ще им струва пари, показва още изследването.
Повече от половината, 51% от анкетираните, са признали, че имейлите с лотарийна измама са ги накарали по-неохотно да пазаруват в интернет. 36% пък на мнение, че интернет измамите ги плашат да използват въобще интернет. Лотарийните измамници често използват и представят неправомерно утвърдени и надеждни компании, за да добавят автентичност към техните измами, изпращайки имейли от тяхно име.
Огромното количество електронни съобщения, които те изпращат по целия свят, преминавайки множество национални граници, затруднява определянето на истинския брой на техните жертви.
За да помогнат за решаването на този проблем и идентифицирането на престъпниците, жертвите на лотарийни измами, които използват имената и услугите на компаниите от коалицията, трябва да съобщават на местните полицейски служби. Интерпол ще се свърже с правоналагащи агенции, за да ги информира за инициативата и да предостави насоки за събиране на важна информация.
Жертвите ще бъдат поканени да пратят копие от полицейския доклад за престъпление до съответния член на коалицията, след което всяка компания ще може да предприеме собствено вътрешно разследване в опит да идентифицира тенденции и общи схеми, от рода на множество измамни имейли, произхождащи от един географски регион.
Жертвите на лотарийни измами могат да съобщават за такива случаи като изпращат съобщения за извършено криминално престъпление на специално откритите за тази цел адреси с подобрена защита.
Адреси, на които коалицията приема съобщения за измами:
African Development Bank
security@afdb.org или
African Development Bank
Security Unit
BP 323 1002
Tunis Belvedere
Tunisia
Microsoft
lotfraud@microsoft.com или
Report Lottery Fraud
Microsoft Corp
One Microsoft Way
Redmond, WA 98052-6399
USA
Western Union
spoof@westernunion.com
Yahoo!
http://antispam.yahoo.com/phishingtips
31.10.2008
събота, 1 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: