петък, 31 октомври 2008 г.

Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла

24 Часа - 4 стр.
Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла

Калина ВЛАЙКОВА

Така ще разкриват престъпления
Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например.
Това реши парламентът вчера с одобрени на първо четене 2 проекта за промени в закона за електронните съобщения.
С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца. Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС.
Според шефа на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите. На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление.
Не се знае кой от двата варианта ще одобрят депутатите при окончателното гласуване.
МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива. Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони.
Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите.
Шефът на комисията за регулиране на съобщенията вече ще има 6-годишен мандат. Досега бяха 5.
Драстични глоби за мобилни оператори, които не спазват европейския таван за роуминг услуги, предвиждат избраниците. При първо нарушение компаниите ще плащат до 2 млн. лв. При второ сумата скача двойно.

петък, 31 октомври 2008 04:50:36

Няма коментари: