четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Windows 7 - опростена версия на Vista или нова операционна система?

Дневник - Компании&Финанси - VIII стр.
Windows 7 - опростена версия на Vista или нова операционна система?

Мариана АСЕНОВА

Едва ли някой ще отрече, независимо от чувствата си към „Майкрософт“, че най-очакваната първа официална презентация в рамките на тазгодишната конференция за професионалисти Professional Developers Conference (27-30 октомври) беше тази на новата операционна система Windows 7. Този първи официален поглед на pre beta версията обяснимо поизмести вниманието от другите теми на конференцията. Най-малкото на журналистите, които отразяваха събитието на място в Лос Анджелис и имаха възможност лично да пробват новата операционна система (OS). И да оценят възможностите поне на етапа, на който е.
Големият въпрос след представянето във вторник, който анализаторите задават сега, е нова операционна система или опростена версия на Vista е Windows 7. Въпрос, който едва ли ще получи окончателен отговор, преди продуктът да се появи официално на пазара. Ако спази всички обявени срокове, нещо, което не се случи с Vista, „Майкрософт“ ще трябва да представи тестовата версия в началото на следващата година, което означава, че бета тестовете трябва да започнат най-късно средата на декември. Съответно пазарните варианти трябва да са в продажба в началото на 2010 г. Е, дотогава имат думата анализатори, разработчици и журналисти, имали шанса да видят как работи т.нар. М3 вариант (или Milestone 3). Ако се опитаме да обясним, с думата Milestone, чието преносно значение е „важно събитие“, и съответните числа 1, 2, 3 се индексират предварителните варианти на системата, които са завършени в някакъв етап.
Тук е моментът да маркираме напълно различния подход, който прилагат от „Майкрософт“ в процеса на представяне на Windows 7 в сравнение с операционната система Vista. Тези, които се интересуват от технологии, си спомнят, че една немалка част от проблемите на Vista дойдоха от решението на „Майкрософт“ да провежда етапите в разработката на системата при пълна гласност и прозрачност. В продължение на две години едва ли не всеки ден онлайн циркулираха новини и обещания за възможностите на Vista. Което най-малкото създаде свръхочаквания у бъдещите потребители и обяснява поне донякъде последвалата доза разочарование от системата. И макар че от старта в края на януари 2007 г. досега са продадени повече от 180 млн. лиценза, в „Майкрософт“ са решени да не повтарят грешката с голямото обещание и „малкото“ изпълнение.
Сега подходът е напълно различен. Политиката на мълчание, която до този момент беше характерна за конкурентите от „Епъл“, за добро или зло вече е част от стратегията и на „Майкрософт“. Затова и интересът към първото официално представяне тази седмица надхвърли очакванията. Още повече че топ представители на гиганта от Редмънт на практика обещаха новата OS да е побърза и по-лесна за използване от гледна точка на крайния потребител. Известно е, че една от основните критики към предшественичката Vista е именно във високите системни изисквания. Като минимум говорим най-малко за процесор 800 мегахерца и памет 512 мегабайта. Да не говорим, че според специалистите поносимият минимум, който трябва да си осигурите за Vista, е процесор поне 1 гигахерц и 1 гигабайт RAM. И без гаранция, че няма да ви дразни ниската скорост на работа...
Паралелите с Vista се налагат от пръв поглед. Ако човек си направи труда да чуе основната реч на Стивън Синофски (да, същият вицепрезидент на „Майкрософт“ и шеф на OS отдела, който забрани технологичния блог на разработчиците) или да разгледа скрийншотове (има качени на много места), ще види, че на пръв поглед десктопът на Windows 7 е съвсем като на Vista. Start менюто и таскбарът (лентата, на която виждаме всички активни задачи) във версията, показана в Лос Анджелис, изглеждат напълно като при предшественика си. При по-внимателен поглед обаче се виждат и някои от доказателствата, че от „Майкрософт“ наистина планират да въведат „по-приятелски“ настроени към потребителите характеристики. Като същия този таскбар, който изглежда познат, но който е нов и позволява преглед на всички отворени прозорци от едно приложение. Или, по друг начин казано, ако сега сме отворили три Word документа и на таскбара ги виждаме всеки поотделно, в новата OS потребителят ще вижда само един прозорец и ще ги преглежда и избира само с плъзгане на мишката върху иконата. Сега тази опция е много по-ограничена. Потребителят ще може и постоянно да добавя икони на лентата със задачи, а оттам да влиза в тях с един клик на мишката.
Още една важна и често употребявана функция е опростена в новата OS и е сведена до 2-3 движения. Като например свързването в безжична мрежа. Когато потребителят е в обхват на подобна мрежа, на екрана светва икона. С един клик излиза списък на наличните мрежи. С втори потребителят избира мрежата и въвежда парола (ако такава се изисква).
От „Майкрософт“ твърдят още, че с новата операционна система са решили и друг проблем, за който Vista отнася упреци, а именно съвместимостта с външни устройства. Новото решение се казва Device Stage - централизирано приложение, което управлява и събира информация за всички периферни устройства - от мобилен телефон, през MP3 плеър до цифрова камера и принтер. Въпросите, които анализаторите със сигурност тепърва ще задават, не са един и два. Като започнем с това, че все още не знаем в колко версии ще се появи Windows 7 на пазара, нито колко ще струва и стигнем до болезнения въпрос, засегнат и в този материал - ще има ли публично тестване на бета версията? Защото всеобща е оценката, че една от най-големите грешки, допуснати от „Майкрософт“ с Vista, е пускането на прекалено много версии към прекалено много хора... Колкото до маркетинга, вече е публично известно, че компанията от Редмънт до този момент е инвестирала 300 млн. долара, за да привлече големи имена, представители на различни професии.
Като рапъра Фарел Уилямс, писателя Дийпак Чопра, комедианта Джери Сийнфилд и, внимание, съоснователя Бил Гейтс. А посланието е повече от ясно - Windows 7 е за всички. Да видим.

четвъртък, 30 октомври 2008 04:04:35

Няма коментари: