събота, 1 ноември 2008 г.

Вестник под особен надзор

Капитал - 46 стр.
Вестник под особен надзор

Иван МИХАЛЕВ

Само два месеца след появата му на пазара безплатният вестник „19 минути" вече успя да се забърка в скандал, който може да коства сериозни
финансови санкции за неговия издател „БАЛ Медия" АД.
Изданието предизвика гнева на банковата общност и БНБ с поредица от публикации, чиято кулминация беше в сряда, 29
октомври, когато вестникът излезе със заглавие на първа страница „Закъсва ли ДСК?". В статията не е посочен автор и не са цитирани никакви източници. Вместо това е направена компилация от публикации в други медии, която завършва с няколко реторични въпроса, които звучат меко казано двусмислено.
След дълго умуване как да реагира БНБ реши да извика в петък изпълнителния директор на „БАЛ Медия" АД, за да му връчи акт за административно нарушение. Това означава, че за пръв път от въвеждането на валутния борд може да бъде приложен чл. 152 от Закона за кредитните институции, който дава правото на БНБ да налага финансови санкции на медии, които разпространяват информации, уронващи доброто име на банка и доверието в нея (виж карето). Текстът повтаря почти изцяло чл. 99 от стария Закон за банките, който беше написан след вълната от банкови фалити през 1996 г. и влезе в сила с въвеждането на валутния борд.
И в предишни години е имало случаи на фриволни публикации за една или друга банка, но те бяха отминавани само с писмени предупреждения от страна на БНБ. Сега обаче експертите й смятат, че случаят е по-различен. Не само заради световната финансова криза, която повишава „чувствителността" към подобни публикации, но и поради факта, че това не е първото подобно заглавие на „19 минути". Преди това вестникът написа в заглавие, че „Първа инвестиционна банка" е загубила 1 млрд. лева на борсата. Малко след това имаше подобна статия и за СИБанк, собственост на белгийската КВС bank.
„Ние нищо не сме твърдели, а само сме задали въпрос. Не мисля, че сме нарушили някой закон", коментира главният редактор на „19 минути" Борис Ангелов пред „Капитал" и добави, че никой не е забранил на вестниците да задават въпроси. „Много добре знаем какви текстове има в закона, но не смятам, че сме злепоставили някого", добави той.
От „Банка ДСК" заявиха, че все още обмислят дали да съдят издателите на вестника за претърпени щети от публикацията. Междувременно Асоциацията на търговските банки изпрати протестно писмо до няколко институции, включително прокуратурата и ДАНС. Банкерите протестират срещу „зачестилите случаи в последните седмици на отпечатването на статии от безплатно разпространявания вестник „19 минути", в които се представя невярна и безпочвено негативно насочена информация за определени банки, която е възможно да предизвика загуба на доверието към тях, с всички отрицателни последици от това".
***
Закон за кредитните институции
Чл. 152.
(2) Който разпространява невярна информация
или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение -от 3000 до 10 000 лв.
(3) Ако нарушението по ал. 2 е извършено чрез средство за масово
осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8ооо до 20 000 лв.
(4) Ако нарушителят по ал. 1 или 3 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:
1. в случаите по ал. 1 - в размер от 20 000 до 70 000 лв., а при повторно нарушение
- от 50 000 до 100 000 лв.
2. в случаите по ал. 3 - в размер от 50 000 до 200 000 лв. а при повторно нарушение
- от 80 000 до 250 000 лв.
***
Текст под снимка
За първи път от борда насам БНБ обмисля глоба за вестник
събота, 1 ноември 2008 05:02:14

Няма коментари: