неделя, 18 януари 2009 г.

В САЩ тръгва 4G мобилен интернет

Сега - 46 стр.
В САЩ тръгва 4G мобилен интернет

България е последна В ЕС при широколентовия

Корпорацията Clearwire обяви, че е завършила транзакцията със Sprint Nextel Corp. за обединяване на бизнеса с безжичен интернет от следващо поколение. Очаква се новата компания да изгради първата 4G мобилна широколентова мрежа в национален мащаб в САЩ, съобщава TechNews. Компанията запазва името Clearwire, a нейните нови мобилни WiMAX услуги ще бъдат под бранда Clear.
Целта на нововъведението е да отговори на нарастващото търсене за интернет базирани комуникационни услуги. Освен това, Clearwire получи инвестиция на стойност 3.2 милиарда долара от Comcast, Intel, Time Warner Cable, Google и Bright House Networks.
Както беше обявено по-рано, компанията очаква допълнителна инвестиция от Trilogy Equity Partners в следващите месеци. Сделката със Sprint и новата инвестиция са приключени според условията, първоначално обявени на 7 май 2008 година.
Clearwire поддържа отворена all-IP мрежа и използва технологията WiMAX, за да предоставя на потребителите средна скорост на даунлоуд първоначално от 2-4 мегабита в секунда и пикови резултати, които са значително по-бързи.
При приключване на сделката Sprint предоставя целия свой спектър от 2.5 GHz на Clearwire. C това обединено портфолио на спектрите,
Clearwire има 100 MHz или повече от оптималния 4G спектър в по-голяма част от САЩ.
Докато американците очакват 4G, то в Европа акцентират върху популяризирането. Колкото до България - страната ни е последна в ЕС по широколентов интернет. Едва 9,5 на сто от населението има достъп до такъв. По този показател в Европейския съюз като цяло достъп имат 21,7% срещу 18,2% през 2007 г. Това са последните данни на Европейската комисия, разпространени в Брюксел.
Увеличаването на достъпа до широколентов интернет в ЕС показва, че общността остава световен лидер в тази област.
С представения от Европейската комисия план за икономическо възстановяване се предвижда да бъдат отпуснати 1 милиард евро за изграждане на инфраструктури, свързани с високоскоростен интернет, заяви комисар Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество.
Най-масов достъп до широколентов интернет в Европейския съюз има в Дания - 37,2% от населението.
Според данните на Еврокомисията ниският достъп в България, който все пак се е увеличил с 3,8% за последната година, може за бъде обяснен с липса на конкуренция в страната и със слабости в действията на регулиращите органи.

Няма коментари: