събота, 24 януари 2009 г.

5-те звезди важат само 5 г.

Телеграф - 6 стр.
5-те звезди важат само 5 г.

Пламена ТОДОРОВА

Отнемат категорията на занемарени хотели
Звездите за категориите хотели, хижи и плажовете, баровете и ресторантите към тях вече ще се дават само за срок от 5 години. Досега категориите се издаваха безсрочно.
Това реши вчера правителството, като прие промени в Закона за туризма, с които трябва да се затегне контролът над предлаганите у нас туристически услуги. Така удостоверението за категориите на местата за подслон, които се изразяват в звезди, ще се преиздават на всеки пет години след проверка дали отговарят на условията.
Кабинетът прие и 10-годишен срок за категориите на ски пистите. Ще отпадне обаче категоризацията за заведенията за хранене, нощните клубове и другите места за развлечение, които не са прикрепени към хотелски комплекси.
Разрешение
Набиращите голяма популярност напоследък хостели (общежития на хотелски начала), както и даването на апартамент под наем за нощувки официално ще бъдат обявени за места, на които се предоставят туристически услуги. За да отвориш хостел у дома обаче, вече ще трябва да искаш разрешението на всички комшии. Собствениците в сградата ще трябва да дадат "изричното си писмено съгласие" за това.
Стандарти
За да сме в крак с практиките на страните от ЕС, ще слагаме категории и на туроператорите и туристическите агенции, предвиждат още промените. С категория "А" ще са туроператорите, които предлагат всички видове услуги - пакети за международен и вътрешен туризъм, и които имат и агенти. С "В" ще бъдат маркирани тези, чиито услуги са само за територията на България, а с "С" ще са само единичните турагенти. Туристическите сдружения и информационните центрове пък ще трябва да се сдружават в организации с нестопанска цел, които ще бъдат вписвани в Националния туристически регистър. Основната задача на инфо-центровете ще е да разпространяват рекламни материали за всички предлагани продукти. Списъкът с тях ще се публикува в националния регистър, за да са по-лесно достъпни, аргументират се авторите на промените. Ползите за тези сдружения, включени в регистъра пък, са, че ще имат право да кандидатстват с проекти от еврофондовете.
***
Солени глоби
Кметовете ще се превърнат в инспектори, които трябва да следят има ли хотелът категория. От проекта обаче не става ясно дали ще дебнат и отговарят ли звездите им на условията. Пак градоначалниците ще контролират и скатават ли хотелиерите нощувки. Те ще следят дали шефовете на местата за подслон водят регистър на настанените туристи и реализираните от тях нощувки. Туристическата такса, която хотелите плащат за един свой гост, е от 50 стотинки до левче. Даването на нови контролни правомощия на кмета от агенцията по туризъм аргументират с факта, че туристическата такса постъпва в общината и тя е заинтересована да следи за изрядността на хотелите. Както "Телеграф" вече писа, за тарикатите туроператори и хотелиери са предвидени и много по-солени глоби. От 3000 лв. до 10 000 лв. ще е глобата за хотелиерите, които предоставят услуги, неотговарящи на категорията им звезди. В момента санкцията е между 1000 лв. и 10 000 лв. Глобата за туристически агент, който не издаде ваучер на туриста, пък ще е от 3000 лв. до 5000 лв. Туроператорите, които не издават ваучер, вече също ще бъдат санкционирани - от 3000 лв. до 5000 лв.

Няма коментари: