неделя, 18 януари 2009 г.

Телевизия на интернет хоризонта

Капитал - 44 стр.
Телевизия на интернет хоризонта

Калина КАЛЧЕВА, Ясен ПЕКУНОВ

Големите интернет доставчици планират да навлязат на телевизонния пазар през тази година
Да излъчваш телевизия онлайн изисква доста голяма за мащабите на българските интернет доставчици инвестиция. Въпреки това изглежда, че всички по-големи играчи на пазара в София са вложили значителни суми от порядъка на стотици хиляди левове (според големината на мрежата), за да предложат на абонатите си онлайн видео в реално време. От какво е продиктуван този интерес?
Какво е IPTV?
IP телевизията, или IPTV (от Internet Protocol Television), е разпространение на видео в цифров вид в онлайн среда, тоест през мрежата на интернет доставчик. Качеството е подобно на това на всяка друга дигитална телевизия (била тя сателитна или "кабелна"), но за да достига сигнала до телевизора, е необходимо междинно устройство (цифров декодер). В повечето случаи то се предоставя безплатно от интернет доставчика с договора за включване. Без подобно устройство IP телевизията може да се гледа само на компютър.
За интернет доставчиците предлагането на IPTV e перспективна пазарна ниша, защото те могат да предложат по-добра навигация в морето от различни канали, по-лесна за ползване програма на отделните телевизии, както и голяма гама платени програми с някакво специфично съдържание. Донякъде е и по-удобно един доставчик да ни дава интернет, телевизия и евентуално телефония. Тази формула вече е открита от големите кабелни оператори. Също така много доставчици (ще) предлагат заедно с IPTV и услугата Video on Demand (VoD - видео по поръчка). VoD технологията позволява на потребителите да си купуват филми, предавания и дори музика от предварително съставен от доставчика каталог.
LAN операторите, каквито са голяма част от интернет доставчиците в България, имат и друга сериозна причина да навлязат на "телевизионния пазар". С времето технологиите за безжичен достъп до глобалната мрежа ще стават все по-конкурентоспособни и те ще трябва да предлагат по-комплексна услуга. Ако в момента LAN доставчиците дават по-изгодни условия като скорост и абонаментни такси от например WiMAX операторите, то в недалечно бъдеще технологиите ще достигнат до степен на развитие, при която мобилният интернет ще отговаря на очакванията на масовите потребителските за качество и цена. Логично е човек да предпочита да има интернет навсякъде, а не само около края на домашния кабел. Особено като се има предвид, че преносимите компютри са все повече и повече и че през тази година трябва да се появят първите лаптопи, които имат вграден WiMax, който позволява високоскоростен безжичен пренос на данни на големи разстояния.
Ето защо предлагането на IPTV ще нараства и услугата ще става все по-разпространена. Според прогнозите на водещата анализаторска компания Gartner около 400 млн. потребители по целия свят ще имат достъп до онлайн телевизия към края на 2010 г. Това е двойно повече от 200 млн. домакинства с IPTV през 2005 г. и тези хора са немалък процент от всички, гледащи телевизия в държавите с високо проникване на високоскоростния интернет.
Вече и в България
В момента на българския пазар има няколко компании, предлагащи IPTV, но в следващите месеци те ще станат доста повече. Една от фирмите, които са активни в тази сфера, е "Вестител.БГ" - дъщерно дружество на "Овергаз", което, освен че предлага IPTV на собствените си крайни потребители, позволява и на други телекомуникационни компании да ползват фирмената IPTV инфраструктура срещу съответния наем. Козът на фирмата е, че прокарва структурно окабеляване заедно с поставянето на газопреносна мрежа. Според изпълнителния директор на "Вестител" Александър Въгларов през 2008 г. пет оператора са сключили договор за наем с компанията. Засега само два от тях са публично обявени - Speedy Net и "Спектър нет". Собствените крайни абонати на "Вестител" за 2008 г. са 1000, като прогнозата на компанията е през 2009 г. те да нараснат до 8000. Цената е около 20 лв./месец, а предлаганите канали - 62. Услугата включва видео по поръчка, а устройствата за пренос на сигнала до телевизора са безплатни.
Много подобни ще са условията и цените на всички компании, планиращи скорошно пускане на IPTV. Повечето целят да предлагат подобен брой канали при конкурентна цена от около 20 лв. Офертата най-често включва и VoD услуга, както и възможност за допълнителни програми със специфично съдържание. Обикновено компаниите планират да предлагат два пакета, вторият от които е по-скъп и включва платени програми като HBO и Cinemax.
IPTV.bg
Цифрова телевизия може да гледате и чрез сайтове като iptv.bg. При него моделът е малко по-различен. IP телевизията се подържа от компанията Unix Solutions, създала сайта, която има договори с множество телевизии. До потребителите картината достига чрез мрежите на техните интернет доставчици.
Някои от каналите са платени, като цените са от 0.20 до 4 лв. на месец за най-скъпите програми. Над половината предлагани канали обаче са безплатни. За да ги гледате, се изисква само регистрация. Общо предлаганите програми в момента са около 50. "Капитал" установи, че плащането става лесно, по електронен път. Веднага след това имате възможност да гледате избрания платен канал. Възможно е и плащане на ръка на касата на интернет доставчика ви.
IPTV.bg предлага и избор от радиопрограми, някои от които също платени. Цените са от порядъка на 1-2 лв. на месец.
Услугата е активна само за потребители, чиито интернет доставчици имат договор с Unix Solutions. Такива са почти всички големи LAN оператори в столицата, както и в страната. Списък може да намерите на адрес http://iptv.bg/isps.
Друг онлайн проект за интернет телевизия е сайтът neterra.tv, собственост на технологичната компания Neterra. Част от телевизионните програми, които се предават в реално време, са безплатни. Останалите телевизионни канали са на живо или записи от предаванията им са достъпни срещу месечна абонаментна такса от 2.40 лв.
***
ONLINE DIRECT
Интернет доставчикът Online Direct ще започне разпространение на IP телевизия в близките няколко месеца. Услугата ще бъде достъпна в цялата мрежа на LAN оператора. Предвидени са два пакета IP телевизия- единият ще включва ограничен брой програми на по-ниска цена, а другият ще е с по-разнообразни канали. Според Станка Младенова, мениджър продажби в компанията, цената на новата услуга ще е конкурентна в сравнение с предложенията на кабелните оператори. Вероятно този интернет доставчик ще използва инфраструктурата на „Вестител.БГ" за разпространение на IP телевизия. По данни на компанията абонатите на Online Direct са 15 000, а покритието им обхваща широкия център на столицата плюс кварталите „Обеля" i и 2. Годишният ръст на компанията за петте години съществуване не е падал под 100%.
***
NET IS SAT
Операторът Net Is Sat ще започне предаване на IP телелвизия в първата половина на 2009 г. Първоначално услугата ще е ограничена до някои райони от мрежата на доставчика с амбиции да обхване всички на по-късен етап. Клиентите и на Net is Sat ще могат да избират между два пакета с различен брой програми - съответно 30 и 60 телевизионни програми. Отделно ще се плаща достъпът go HBO, Cinemax, Dorcel u други „премиум" канали. Евентуалната цена на услугата ще е 20 лв., което според компанията е пазарното ниво за подобно предаване към момента. Net Is Sat има 8000 крайни клиенти предимно в южните и западните квартали на София. Най-вероятно и този оператор ще предава телевизия чрез мрежата на „Вестител.БГ" .
***
„МЕГАЛАН"
"Мегалан", един от най-големите интернет доставчици в София, ще излъчва IP телевизия от началото на март. Според техническия директор на компанията Йордан Йорданов в момента се тества сигналът до абонати и се довършват преговорите за авторски права с телевизионните канали. "Мегалан" изграждат изцяло собствена платформа за IPTV и няма да използват изградената от „Вестител.БГ" инфраструктура. До момента компанията е направила инвестиция в проекта от 3.5 милиона евро. Йордан Йорданов от "Мегалан" коментира, че платформата на „Вестител.БГ" е технологично остаряла и не отговаря на изискванията на компанията му.
Все още не са уточнени конкретните ценови пакети за новата услуга.
***
SPEEDY NET
През декември 2008 г. Speedy Net подписа договор за парньорство с „Вестител.БГ" за разпространяване на IP телевизия. Услугата за крайни клиенти трябва да бъде достъпна от февруари. Операторът ще предложи на потребителите си интерактивна телевизия с 63 програми, 3 платени телевизии, както и 3 High Definition канала. Цените на IPTV услугата все още не са оповестени.
***
NETERRA
Neterra е друга технологична компания, която планира да се насочи към предоставяне на IPTV услуги. До редакционното приключване на броя от компанията не пожелаха да отговорят на въпросите на "Капитал" с аргумента, че още е рано за това. В телефонен разговор маркетинговият директор на Nettera Тихомир Вълков потвърди плановете на компанията да започне предлагане на IP телевизия.
Neterra е собственик на сайта за онлайн телевизия nettera.tv. Основният фокус на компанията е изграждане и поддържане на трасета за пренос на данни, които отдава под наем на останалите интернет доставчици. В този смисъл Neterra ще бъде конкурент на „Вестител.БГ". Досега компанията не е навлязла в сегмента на услугите за крайни клиенти.
***
„СПЕКТЪР НЕТ"
Операторът "Спектър нет" (компанията е собственост изпълнителния й директор Теодор Захов и на "Алфа телеком" - дружество на "Алфа финанс холдинг", чийто основен акционер е Иво Прокопиев - единият от издателите на "Капитал") предлага от началото на 2008 г. PON, a IPTV в партньорство с „Вестител.БГ" - от средата на 2008. Освен в София IP телевизия се разпространява и във Варна и Бургас.
В София „Спектър нет" предлага комбинирани пакети Double PON (от Passive Optical Network - технология, при която оптичен кабел се прокарва до всеки потребител) интернет и телевизия. Цените на пакетите са между 49-90 и 75-90 лв според скоростта на интернета. Предлага се и тройна услуга Tripple PON от онлайн достъп, телевизия и телефон. От компанията оценяват като умерен интереса на клиентите на интернет доставчика към IP телевизията, като основната причина за това според тях е, че подобни услуги са все още нови за българския пазар.
***
POWER NET
Амбиции в сферата на IPTV има и Power Net - интернет доставчик, собственост на словенския инвестиционен фонд P&S Group. Все още няма конкретна дата, от която трябва да започне разпространението на онлайн телевизия. Плановете на компанията обаче включват две оферти за телевизионно съдържание, съответно с 68 и 100 канала. Цената на масовите пакети от интернет, телевизия и телефония се очаква да бъде под 50 лв. Премиум услугите с различни екстри ще варират между 80 и 100 лв. Power Net покрива голяма част от Софийска община, като до определени места сигналът се пренася през технологии, различни от оптичната. Това налага по-пестелив подход към пакетите и броя програми, които да се предложат в тези райони.

2 коментара:

Авторът каза...

През 2008 г. издателство „Техника” пусна на нашия пазар първата българска книга, която описва технологията на IP телевизионните услуги, като същевреманно я разглежда и в контекста на IP технологичната платформа за осъществяване на тройната услуга "Интернет, Телевизия, Глас", известна като "Triple play".
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=26375
http://www.smartbooks-bg.com/index.php?show=browse&prodid=833&lan=en
http://www.helikon.bg/?act=books&do=autor&autor=MTIyMDg=

Телевизия каза...

Не се знае още, кой обаче вземат лиценз за пренос на тая телевизия. Доколкото знам, трябва да имаш уговорка с всяка една медия, която ще излъчваш.