неделя, 18 януари 2009 г.

На изток от рая на технологиите

Капитал - 35 стр.
На изток от рая на технологиите

Асен ГЕОРГИЕВ

Кои са тенденциите и устройствата, за които ще се говори и след Consumer Electronics Show
Ако съществуваше технологичен рай, неговото име щеше да е Consumer Electronics Show (CES). Най-голямото събитие в света на потребителската електроника, което се организира в Лас Вегас в началото на всяка година, е мечтана дестинация за фенове на джаджите от бъдещето. Повече от четвърт век този технологичен форум не само демонстрира върховите технологии и постижения в повече от тридесет категории, но и очертава тенденциите, които индустрията ще следва през следващите дванадесет месеца.
Въпреки че 2008 г. беше трудна за глобалната икономика, между 8 и 11 януари повече от 2700 компании демонстрираха пред жадните за иновации над 130 хил. посетители своите най-нови продукти и разработки. Някои от разработките съвсем скоро ще бъдат на пазара, други са все още на етап идея, но ясно чертаят пътя, по който се движи технологичният сектор. Тази година живеещите в симбиоза със своите електронни устройства гости на шоуто запълниха прегладнелите си за нещо ново стомаси с триизмерна висококачествена телевизия и кино (3D HDTV); супертънки, свързани с интернет монитори; зелени технологии; интернет телевизия и дигитални развлечения; както и безброй други хардуерни продукти, които се струват оригинални поне на своите създатели.
Концепции за бъдещето
Популярността и успехът на Consumer Electronics Show донякъде се крият в баланса между нови технологии и вдъхновяващи презентации, изнесени от "кукловодите" на технологичния сектор. По традиция през последните десетина години шоуто се открива от създателя на Microsoft Бил Гейтс, който бомбардира аудиторията със своите визии за бъдещето. Тази година обаче тази нелека задача падна върху плещите на изпълнителния директор на софтуерния гигант Стил Балмър, известен с ексцентричното си поведение. В колоритен стил измежду закачките с Apple Стив Балмър хвърли в шах аудиторията, анонсирайки безплатния даунлоуд на новата операционна система Windows 7, чиято бета версия вече можете да свалите от сайта на Microsoft.
Стив Балмър очерта с визионерски патос своето разбиране за бъдещето на технологиите - конвергенция между персонален компютър, телевизор и мобилно устройство. Една посвоему стара концепция, която обаче все повече се приближава до своята реализация. Надеждите на Microsoft са, че техният софтуер ще се превърне в среда - медиатор между различните устройства, които ще бъдат обединени в единен "облак". През 2009 се очакват две важни събития в тази насока - официалният старт на продажбите на Windows 7 и пускането на поне дузина нови смартфони, работещи с мобилната версия на операционната система Windows Mobile.
Сред по-интересните лектори на CES бе и Майк Грифит, който е изпълнителен директор на Activision Publishing - компания, разпространител на компютърни и видеоигри, която е част от Activision Blizzard - най-големият конгломерат за развлекателен софтуер в света. Той хвърли ръкавица на кино- и музикалната индустрия, твърдейки, че геймингът ще се превърне в доминиращ метод за забавление. Според него има три основни причини за това: развиващите се технологии, интерактивността и създаването на социални общности. Според Грифин игрите правят потребителя участник в действието, добавяйки стойност към това да бъдеш обикновен зрител. За пример гейм гуруто посочи последната игра по Джеймс Бонд - Quantum of Solace, която предлага повече от 50 часа геймплей за разлика от филма с продължителност от 106 минути. В полза на своята теза Грифин изнесе и данни за развлекателния бизнес в САЩ: от 2003 музикалният пазар се е свил с 12%, продажбата на кинобилети е намаляла с 6%, а часовете, които хората прекарват пред телевизора, също са с 6% по-малко. За същия период гейминдустрията отбелязва ръст от около 40%.
Междувременно тазгодишните посетители на CES се превърнаха и в гости на третото измерение. Извънземните спецификации на хипертънките многопикселови монитори и телевизори бяха засенчени от появата на възможност за гледане на триизмерна телевизия - в киносалона или в собствения ви хол. Това е тенденция, широко дискутирана и сочена като следващ етап от еволюцията на киното и телевизията. На чисто хардуерно ниво компаниите nVidia и iZ3d предложиха устройства, позволяващи възприятието на обемно изображение в домашни условия. Цената на удоволствието е около $500 (включва стереоскопични очила, монитор и т.н). Sony, LG и Panasonic пък показаха монитори, чрез които обемната картина става реалност.
Най-силният тласък към третото измерение обаче идва от киноиндустрията, където се очаква появата на десетки 3D филми през 2009. Поддръжниците на Blu-ray дисковият формат също вече прегръщат 3D идеята.
Хитроумни устройства
Измежду необхватното разнообразие от полезни, глупави, функционални и дори екстравагантни устройства се откроиха няколко, за които вероятно много ще се говори през следващите месеци. Безспорният "любимец на народа" (и на журналистите) по време на CES бе новият смартфон на Palm, наречен Pre. Вниманието на аудиторията бе привлечено и от още парещата мобилна операционна система Palm WebOS. Основният й коз е наличието на възможност за multitasking - едновременно извършване на повече от една операция. Pre разполага с qwerty клавиатура, тъчскрийн дисплей и интуитивно меню. Плановете на Palm са смартфонът да се появи на пазара преди средата на 2009.
Година след дебюта на първия ултрапортативен нетбук на Asus тайванската компания демонстрира поредно смело и иновативно предложение. Моделът Asus Eee PC T91 е таблет, който разполага с 8.9-инчов, реагиращ на допир, въртящ се дисплей. Машината е захранвана от интелски процесор Atom с работна честота от 1.33 Ghz и тежи около килограм. Притежава вграден TV тунер и GPS. Таблетът ще се появи на пазара преди края на второто тримесечие, но все още не е уточнена цената му. Изпълнителният директор на Asus твърди, че тя ще бъде много атрактивна, каквото и да означава това. Тайванската компания изяви и намеренията си скоро да пусне на пазара нетбук, който ще поддържа WiMAX (Worldwide Interoperability Microwave Access) стандарта за пренос на данни. Това ще е революционен пробив в сферата на безжичния интернет, защото за разлика от Wi-Fi технологията позволява пренос на данни на дълги разстояния.
Интересна играчка за гийковете се оказа и демонстрираната от Asus Eee клавиатура, която притежава петинчов дисплей, реагиращ на допир. Тя може да се включва не само към компютър, но и към телевизор чрез HDMI порт и разполага със собствен процесор.
Производителят на телекомуникационен хардуер Netgear пък анонсира своя 3G широколентов безжичен рутер, който в един идеален свят би трябвало да отърве хората, живеещи в отдалечени райони, от проблемите с намиране на удобна интернет връзка. Идеята на устройството е да разпръсква 3G интернет подобно на обикновен безжичен рутер. Идеята е, че в един малък офис няма да е необходимо да се закупуват няколко SIM карти, които да осигуряват връзката на служителите, а ще е необходима една, която да се свърже с модема. Смисълът от цялото упражнение обаче до голяма степен се губи, особено в България, където интернетът на мобилните оператори се таксува в зависимост от количеството трансферирани данни и подобно решение за осигуряване на интернет ще струва прекалено скъпо.
На тазгодишния CES се появиха и няколко прототипа от една нова категория потребителска електроника - джобните проектори. В тази насока Samsung бяха едни гърди напред със своето предложение Pico. То има размерите на смартфон и притежава вътрешна памет, на която може да се запише готова презентация. Устройството е удобна играчка за хората, които изнасят множество презентации в малки зали. Представители на Samsung твърдят, че пазарният дебют на минипрожектора трябва да се състои преди средата на годината...
***
USB 3.0 набира скорост
Дългоочакваният стандарт за пренос на данни USB 3.0 се приближава все повече до масова хардуерна реализация. Тестван на CES прототип обаче показа, че към момента USB 3.0 може да осъществи трансфер със скорост 1320 Mbit/s (165 MB/s). Това е далеч по-малко от обявените преди година 4.8 Gbit/s (600 MB/s), но пък е значително по-бързо от скоростта, която е достижима за USB 2.0 - 480Mbit/s (60MB/s). Сериозен проблем към момента е способността на периферните устройства да поддържат толкова високи скорости. Очаква се след налагането на стандарта характеристиките му да бъдат подобрени и скоростта да достигне първоначално обявените 4.8 Gbit/s.
***
Защото така ни харесва
Корейската компания iRiver демонстрира Wave-Home мрежово устройство, което претендира, че едновременно може да бъде часовник-аларма, радио, лаптоп, телефон за видеоконферентни връзки и дигитална рамка за снимки. Wafe-Home разполага още и със 7-инчов чувствителен на допир дисплей, уебкамера, вградени говорители, достъп до интернет, музикален и видеоплеър, SD слот и USB порт. Мултифункционалното устройство трябва да се появи на пазара в САЩ преди края на годината на цена под $400.
***
Защото можем
Не може да не сте гледали онези филми, в които безсмъртен специален агент спасява света, говорейки по часовника си с невзрачен гений, криещ се зад монитора на своя свръхмощен компютър. Е, благодарение на LG скоро и вие ще можете да общувате чрез 1.4-инчовия, снабден с дисплей, чувствителен на допир, телефон-часовник. Touch Watch Phone работи с комуникационни мрежи от трето поколение (3G), разполага с bluetooth, както и с възможност за снимане на видео и писане на съобщения. Все още не е обявена цена, но от LG се надяват, че ще пуснат устройството на пазара в Европа и САЩ преди края на 2009 г.

Няма коментари: