вторник, 20 януари 2009 г.

Депутати и министър нищят трафика в интернет

Монитор - 4 стр.
Депутати и министър нищят трафика в интернет

Яна ЙОРДАНОВА

Трафикът в интернет ще обсъждат на съвместно заседание в четвъртък депутати от вътрешната и транспортната комисии в парламента с шефа на МВР Михаил Миков. Тогава ще се гледа обобщеният доклад по закона за електронните съобщения, който беше приет на първо четене в Народното събрание през октомври.
Предложението на жълтия депутат Минчо Спасов е вътрешното ведомство да следи кореспонденцията в интернет само при тежки престъпления, за които Наказателният кодекс предвижда над 5 години лишаване от свобода. Царистът иска още и да отпадне условието това да става при заплаха за националната сигурност. От МВР обаче настояват и на двата текста.
Според приетите промени на първо четене редът по предаването, защитата и съхраняването на данните ще се определя с наредба на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. Предприятията, предоставящи обществени електронни услуги, ще трябва да запазят данните от електронната кореспонденция за срок от една година, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност. Така ще може да се проследи източникът на връзката, нейното направление, датата, часа и продължителността на кореспонденцията. Това засяга имейлите, скайп, чата и други програми в интернет пространството.
По време на заседанието в четвъртък вътрешната комисия ще изслуша министър Миков и за хода на реформата в МВР, както и за действията на полицията при сблъсъците пред парламента на 14 януари.

Няма коментари: