сряда, 13 май 2009 г.

17 компании искат ефир за 3 години

Дневник - 4 стр.
17 компании искат ефир за 3 години

Весислава АНТОНОВА

Общо 17 са компаниите, подали документи в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) до 7 май, които искат да получат ефирни честоти, независимо че те ще са със срок само 3 години. Двама от тях ще получат правото да излъчват в София. По предварителна информация не всички искат лицензи за всички населени места - някои кандидатстват само за по една честота. КРС чрез промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), получи правото да издава аналогови разрешителни със срок до 2012 г., когато тв секторът трябва да се цифровизира изцяло. КРС още не е публикувал официалния списък, но ви представяме 15 от 17-те кандидати по информация от списък, изпратен в Съвета за електронни медии (СЕМ), за да може регулаторът да се произнесе дали имат валидни програмни лицензи.
1. „Евроком България“ ЕООД - компанията е собственик на пловдивския канал „Евроком“. Председател на борда е бизнесменът Георги Гергов. През септември 2008 г. смесеното държавно и общинско дружество „Международен панаир Пловдив“ АД купи за 3.2 млн. лева 100% от дяловете на кабелната телевизия. Дотогава каналът беше притежание на пловдивския бизнесмен Георги Барбудев и собственика на футболен клуб „Литекс“ Гриша Ганчев. Мажоритарен собственик с 51% в Пловдивския панаир е Министерството на икономиката и енергетиката. Георги Гергов е сред близките до президента Първанов бизнесмени.
2. „Балкан българска телевизия“ АД - Каналът е собственост на бизнесмена Петър Манджуков, който е бивш издател на вестник „Дума“ и се смята за приближен до президента. ВВТ стартира на 3 март 2003 г. Прокурист е бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев.
3. „ТВ2“ ЕООД - ТВ2 се налага като четвъртата национална ефирна телевизия в България. Започна излъчване през ноември 2007 г. Проектът ТВ2 е компилация от лицензите на две компании - ТВ2 и CTN. СТN притежава разрешения да излъчва на регионалните ефирни честоти в 27 града на страната. Собственик на далекосъобщителните лицензи е „Техностийл“, с който ТВ2 има договор за използване на честотите. Националният програмен лиценз е издаден на ТВ2 от предшественика на Съвета за електронни медии - Националния съвет за радио и телевизия, още през 2000 г. по стария медиен закон с право на излъчване до 2010 г. През лятото на 2008 г. Central European Media Enterprises (CME) се споразумя с „Топ Тон медиа холдинг“, собственик на ТВ2 и спортния кабелен канал Ring, за закупуването на 80% от дяловете в телевизиите. Сделката беше за 172 млн. долара. Консултант на СМЕ е собственикът на рекламни агенции Красимир Гергов, който консултира и bTV.
4. „РЕ:ТВ“ ЕАД - Информационният тв канал Re:TV е проект на фондация „Граждански медии“, която бе регистрирана в края на юли 2007 г., с идеята да подкрепя свободата на изразяване, разнообразието на мнения и качествената журналистика. В съвета на дарителите на фондацията влизат Иво Прокопиев (издател на „Дневник“ и „Капитал“ - бел. ред.), финансистът Светослав Божилов и политологът Иван Кръстев.
5. „Вест-ТВ“ ЕАД - Бизнесменът и председател на съвета на директорите на „Вивеста холдинг“ Виктор Серов е основният инвеститор в кабелния канал с екологичен профил VTV. Директор на медията е бившата депутатка от НДСВ и някогашен говорител в БНТ Милена Милотинова. На последните избори Виктор Серов беше кандидат за кмет на София от ПД „Социалдемократи“ на Николай Камов. В същия период той е и председател на столичната организация на социалдемократите.
След вота обаче не само е освободил поста, но е напуснал и партията, твърдят социалдемократите.
6. „ТВ7“ ЕАД - Кабелният канал ТВ7 бе замислен като ефирна софийска телевизия, но така и не успя да се пребори за национален лиценз. През декември 2008 г. каналът премина сред собственостите, управлявани от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, заедно с вестник „Експрес“. Кръстева притежава и вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, както и печатница ИПК „Родина“. Непрекъснато има информация и за други медии, към които тя проявява интерес за придобиване. От края на март 2009 г. телевизията започна да излъчва на ефирната честота на Би Би Ти в София. Депутати от опозицията твърдят, че ТВ7 ще е сред сигурните собственици на ефирна честота. Ирена Кръстева се представя като консултант на канала. Синът й е зам.-министър на извънредните ситуации от квотата на ДПС.
7. „МСАТ“ ЕООД - каналът е част от медийния бизнес на варненската икономическа група ТИМ.
8. „Р.Д. - ТВ“ ЕООД - Собственик и управител е Румен Петров Стоянов, а компанията е в орбитата на варненската МСАТ От май 2004 г. в ефира на Варна и региона се излъчва телевизионния канал „Варна ТВ“. От 27 април 2009 г. той стартира под ново име - телевизия „Черно море“. Медията работи съвместно с вестник „Черно море“, „ Алфа радио“ и телевизия MSAT.
9. „България кабел ТВ“ ООД - телевизионната програма със същото име се разпространява по кабел от началото на 1997 г. Собственици са братята Георги и Любен Бедникови.
10. „Статис“ АД - „Телевизия Стара Загора“. Собственици на регионалния канал са журналистите Станимира Димова и Мариела Чорбаджийска и адвокатът Дамян Георгиев. Дружеството е собственик на „ТВ Стара Загора“.
11. „Евроком национална кабелна ТВ“ ООД - фирма от Ботевград. Собственици са Злати Златев и Свилена Илчева.
12. „Телекабел“ АД - „Телекабел“ е местен тв канал за Пазарджик и региона.
13. СД „Вис Виталис - Самарски и сие“ е казанлъшка компания, която е собственик на местния тв канал PRESS TV.
14. „Михайлов ТВ“ ООД е кабелен оператор, който има мрежи в някои квартали в София и във Враца и региона. Притежава програмен лиценз за „ТВ Враца“.
15. „ТВ Европа“ АД - „Телевизия Европа“ е първата кабелна новинарска телевизия в България, започнала излъчване през 2001 г. Неин основател и съсобственик е Емил Стоянов, брат на бившия син президент Петър Стоянов. Въпреки опитите телевизията да бъде продадена през последните 2 години към момента няма официална информация за сделка. Емил Стоянов е кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ на 4-то място.

Няма коментари: