събота, 16 май 2009 г.

Господин шоубизнес става вестникар

Капитал - 57 стр.
Господин шоубизнес става вестникар

Константин НИКОЛОВ

Най-влиятелният човек в Холивуд Дейвид Гефън иска да купи New York Times
Не може да си случаен човек в шоубизнеса, ако си създал зведи като Eagles през 70-те, Guns'n'Roses през 80-те и Nirvana през 90-те. Дейвид Гефън се слави с безупречното си усещане за настроенията на развлекателния пазар. Едни от най-големите сделки в Холивуд са минали през ръцете на магната филантроп. Гефън обяви оттеглянето си от индустрията през есента на миналата година, което предизвика изненада дори и сред най-близките му приятели. С натрупания приличен пенсионен фонд от 4.5 млрд. долара Гефън може да си позволи да се отдаде на страстите си - изкуството, яхтите и Малибу. През последните дни стана ясно, че Гефън е намерил ново бизнес предизвикателство. Този път обаче, изглежда, става въпрос за благородна кауза, а не за печалба.
Милиардерът търси начин да влезе като инвеститор в едно от най-престижните издания в света - New York Times. Гефън е преговарял с фонда за дялови инвестиции Harbinger Partners за дела му от 19.8% във вестника, но офертата му е била отхвърлена. Експертите очакват, че много скоро магнатът ще предложи по-висока цена. Financial Times цитира близки до Гефън, според които целта му не е просто акционерно участие във всекидневника, а получаване на пълен контрол.
Дейвид Гефън спокойно може да си позволи да купи цялата Times Co., издател на New York Times и на други вестници. Пазарната стойност на групата в момента е около 1 млрд. долара, далеч по-малко от две години по-рано, когато беше 4 млрд. долара. За последното си тримесечие компанията отчете загуба от 74 млн. долара след спад на рекламните приходи с 27%. Вестникът е под здравия захват на фамилията Сълцбъргър още от 1896 г. чрез акциите й с право на глас, даващи й тотален контрол при взимането на всички решения. Но финансовата криза постави под сериозен натиск влиянието на Сълцбъргър и все повече се говори за продажба на вестника.
Засега не изглежда, че Гефън подготвя враждебна оферта, а по-скоро изчаква развитие на ситуацията. Перспективите пред Times не са много добри предвид кризата и състоянието на вестникарския пазар. Но Гефън определено не търси печалба. Либералните му възгледи съвпадат идеално с политиката на редакционния съвет на New York Times и спасението на вестника ще е основната цел на магната. Инвестицията ще има дълбок личен смисъл за Гефън, който е роден в Бруклин, Ню Йорк, и често казва, че от дете чете Times.
Но Гефън не е единственият, който се интересува от изданието. Мексиканският милиардер Карлос Слим купи дял в компанията през януари и все още не е обявил конкретните си планове. А списание Fortune разкри, че инвеститорът Скот Галуей, който е в борда на директорите като представител на фонда Harbinger, е поискал съдействие от интернет гиганта Google за подаване на оферта за Times Co, но предложението му е било отхвърлено.
Засега изглежда, че Гефън е в най-добри позиции. А и досегашната му кариера показва, че милиардерът рядко пропуска открилите се пред него възможности. Бизнесменът започва кариерата си в пощенската стая на импресарската агенция William Morris, която по-късно нарича Харвард на шоубизнеса. През 70-те години на ХХ век оглавява музикалната компания Asylum Records, която издава Eagles. После основава собствена група - Geffen Records, издавала изпълнители като Guns'n'Roses, Aerosmith и Nirvana. Продава я в началото на 90-те години. С натрупаните пари основава с приятелите си Стивън Спилбърг и Джефри Каценбърг филмовото студио DreamWorks през 1995 г., продуцирало филми като "Спасяването на редник Райън" и "Гладиатор". После го продава на Paramount Pictures, преди отново да си върне контрола над него с помощта на индийската Reliance Group. И така до миналата година, когато внезапно реши да се оттегли от шоубизнеса.
New York Times не е първият вестник, предизвикал интереса на Гефън. Преди три години той поиска да купи Los Angeles Times за немислимите днес 2 млрд. долара. За да набере нужните средства в брой, бизнесменът продаде картини от колекцията си по време на пика на арт пазара. За една от тях - "№5. 1948" на Джаксън Полък, получи рекордните 140 млн. долара. Офертата му за вестника тогава така или иначе беше отхвърлена. Но зевзеците се шегуват, че скоро само с парите от картината ще може да си купи New York Times.

Няма коментари: