понеделник, 11 май 2009 г.

Microsoft пуска облигации за първи път в историята си

Money.bg - България
Microsoft пуска облигации за първи път в историята си



Microsoft се възползва от максималния си кредитен рейтинг и обяви, че планира да продаде облигации с 5, 10 и 30-годишен падеж, съобщи Bloomberg.
Най-голямата компания за производство на софтуер в света смята да започне с продажбата на облигации най-рано утре, като размерът на емисията най-вероятно ще е 500 милиона долара.
След като от създаването си насам компанията се въздържаше от участие на дълговите пазари, сега от Microsoft смята да вземат пари назаем, за да финансират програмата си за обратно изкупуване на акции на стойност $40 милиарда.
Базираната в Редмънд, Вашингтон софтуерен гигант също така е изправен пред по-високи разходи заради изострящата се конкуренция с Google за доминация в Интернет.
Microsoft ще е първата компания я от десетилетие насам, чиято първа емисия от облигации ще получи рейтинг ААА от Standard & Poor's, като и Moody's Investors Service също обявиха, че ще дадат максимално висока оценка на боновете на производителя на софтуер.
Първоначално от Microsoft обявиха идеята си за емитиране на облигации още през февруари 2008 г., за да финансират покупката на Yahoo! за $44.6 милиарда, но от търсачката отхвърлиха офертата, дори когато тя беше повишена до $47.5 милиарда.
Днес акциите на Microsoft поскъпват с 0.26 на сто, до 19.47 долара, час след началото на сесията в САЩ.

Няма коментари: