събота, 16 май 2009 г.

Google нахлува в света на малките лаптопи

Капитал - 43 стр.
Google нахлува в света на малките лаптопи

Асен ГЕОРГИЕВ

Мобилната операционна система с отворен код Android може да дебютира на нетбук пазара преди края на годината
Слуховете в интернет се разнасят със скоростта на горски пожар в Калифорния. С други думи - твърде бързо. Още повече, когато става дума за логично и предсказуемо събитие, каквото е обединяването на евтини лаптопи (т.нар. нетбуци) с мобилната операционна система на Google, наречена Android. Първите спекулации по темата се появиха още в края на миналата година, когато технологичните наблюдатели събраха две плюс две и предположиха, че скоро на пазара ще се появят миникомпютри, въоръжени с гугълската операционна система с отворен код. Основните аргументи за това бяха и все още са два. Още през миналата година представители на популярната интернет търсачка неколкократно загатнаха, че имат намерение да разширят приложението на Android, който е предназначен за умни мобилни телефони, към различни по вид преносими устройства. По-важният аргумент в полза на подобен ход обаче е примамливата възможност производителите на нетбуци да намалят още цената на и без това евтините компютри, инсталирайки безплатната операционна система.
Няма дим без огън
Прототипи на нетбук с интегрирана операционна система Android се разработват в лабораториите на всички по-големи производители на компютри в света - HP, Dell, Asus, Acer и т.н.. И докато те са по-скоро потайни, MSI вече имат готово устройство, което смятат да покажат на технологичното изложение Computex през юни.
През миналата седмица обаче технологичните сайтове бяха залети с информацията, че щатският компютърен гигант Dell също разработва нетбук с Android. Горещият слух тръгна от софтуерната компания Bsquare, която се занимава с приспособяване на софтуер. Тя разпространи съобщение, което накара много хора да мислят, че Dell е най-близо до премиерата на андроиден нетбук. От Bsquare излезе официална информация, че нейни специалисти приспособяват версия на Adobe Flash Lite за нетбук на Dell, който ще работи с Android. Съвсем скоро след това от Dell не само отхвърлиха подобно твърдение, а и в прав текст заявиха, че Bsquare са допуснали грешка, като са споменали името на компанията. Скоро след това въпросният документ бе свален от сайта на софтуерната фирма.
Въпреки това изпълнителният директор на Bsquare Брайън Кроули коментира пред технологичното издание engadget, че интегрирането на Adobe Flash технологията с функционалността на Google Android платформата в целия обхват от нетбук устройства ще позволи на търговците, сглобяващи компютри, да посрещнат високите очаквания на крайните клиенти в този нов сегмент. И добавя: "Докато нетбук и неттоп (евтин настолен компютър, предназначен за работа в интернет) пазарният дял расте, нашата Adobe Flash Lite версия за Android е само един от софтуерните продукти, които ще предложим на големите фирми, сглобяващи компютри."
И въпреки че все още няма официално потвърждение от голям производител, че планира скорошен дебют на нетбук с Android, вече има два модела на Asus Eee PC (701 и 1000H), които използват мобилната операционна система. Тя беше пригодена за работа с тях от компютърни ентусиасти. Това упражнение показа, че в основата си Android става за нетбуци, лаптопи и дори за персонални компютри. Според експерти в бранша въпросът кога операционната система ще се появи на пазара за подобни устройства зависи само от стратегическото решение, което трябва да вземат мениджърите в Google. Чисто технически миграцията може да се случи преди края на годината, но има и други фактори, които биха забавили процеса до началото или средата на 2010 г.
Междувременно се появи първият официално демонстриран нетбук с Android. Той обаче не идва от голям играч на компютърния пазар, а от неизвестната китайска фирма Skytone. Минилаптопът се казва Alpha 680 и не може да се похвали с хардуерна мощ - въоръжен е с 533 MHz ARM (Advanced RISC Machine) 11 базиран процесор, 7-инчов дисплей, 128 MB RAM памет и т.н.
Появата на първия прототип
на нетбук с Android повдига няколко въпроса относно бъдещия успех на подобна концепция. На първо място дали въобще операционната система, подкрепяна от Google, си заслужава и кой ще я използва. Все още е рано да се отговори на този въпрос, но при всички положения, за да има успех на нетбук и евентуално лаптоп пазара, тя първо трябва да се докаже като успешна при мобилните телефони. Основните плюсове на Android са два: тя е базирана на Linux, т.е. с отворен код е и е безплатна, и, от друга страна, е уеб центрична. Тоест може да служи като медиатор между евтиния хардуер и могъщите онлайн приложения. Отворен стои въпросът и как ще реагира мастодонтът при операционните системи Microsoft, който разполага с богат арсенал от пазарни и не чак толкова пазарни оръжия, за да притиска производителите на компютри да работят с него.
Евтини нетбуци с Android биха могли да създадат съвсем нов пазарен сегмент. По всяка вероятност те ще използват слаби ARM базирани процесори, което ще повиши значително животът на батериите им. Успоредно с това ще имат достатъчно големи дисплеи, позволяващи безпроблемно четене и сърфиране, както и уеб центрична операционна система, правеща работата с различни онлайн приложения достъпна. И ако трябва да продължим с предположенията, тези устройства ще струват доста по-малко от днешните нетбуци, което ще рече между $200 и $250. Не знам за вас, но аз бих си купил нещо подобно...

Няма коментари: