четвъртък, 17 юли 2008 г.

Рекордни $ 9.5 млрд. приходи за Intel за второто тримесечие

Money.bg - По света
Рекордни $ 9.5 млрд. приходи за Intel за второто тримесечие



Отлични резултати обяви днес най-големия произовидтел на чипоеве в света Intel Corporation. Приходите на компанията се увеличили с 9% спрямо същия период на миналата година, а печалбата от основна дейност бележи увеличение от 67 % в сравнение с второто тримесечие на 2007.
"Intel обяви днес рекордни приходи за второто тримесечие от $9.5 милиарда, печалба от основна дейност $2.3 милиарда, нетна печалба от $1.6 милиарда и печалба на акция от 28 цента", съобщиха от компанията.
Търсенето на микропроцесори и чипсети продължава да бъде силно във всички сегменти и във всички региони на света, заявява Пол Отелини, Президент и Главен изпълнителен директор на Intel.
„Intel отбеляза поредното силно тримесечие с приходи в горната граница на очакванията и значително по-високи печалби, в сравнение със същия период на миналата година", заявява Отелини. Ръстът на печалбата на Intel на годишна база 67%, а на нетната печалба бележи 25% годишен ръст.
Брутният маржин на компанията е от порядъка на 55% (gross margin, процентът от стойността на продажбите след изваждане на производствените разходи).
Печалбата на акция е 28 цента, +27% от Q2'2007. Компанията е използвала $2.5 милиарда за обратното изкупуване на 109 милиона от своите обикновени акции. „Бизнес обзорът на Intel не включва потенциалното влияние от сливания, придобивания, продажби или други бизнес сделки, които могат да бъдат реализирани след 14 юли".
За третото тримесечие на 2008 г., продажбите се очакват между $10.0 - $10.6 млрд. Предвидените през 2008 г. капиталови разходи са $5.2 милиарда.
Продажбите в Азия - Тихия океан са се покачили с 7.8 % спрямо година по-рано, продажбите в Европа са скочили с 17%, а тези в Американския регион с 8.9%.
Търсенето на електроника е по-добро от очакванията, отбелязва информацията агенция Блумбърг. Продажбите на компютърни процесори са силни, което означава, че американската икономика не се срива.
Но коментаторите изтъкват, че дори и продажбите в САЩ да намалеят, в Азия търсенето продължава да се засилва. Ръстът в Индия, Китай, Югоизточна Азия е много силен.
Intel съобщава също така, че доставките на ноутбук компютърни чипове тази година за пръв път ще надхвърлят доставките за настолни компютри.
16.07.2008

четвъртък, 17 юли 2008 00:01:00

Няма коментари: