понеделник, 14 юли 2008 г.

Олимпийските игри наживо в интернет

7 дни спорт - 16 стр.
Олимпийските игри наживо в интернет



Китайският аналог на YouTube - видеосайтът Youku.com, получи лиценз за излъчване на олимпийските игри наживо в Интернет. Официално разрешение за поставяне на видеолента в мрежата получават само държавни компании. Конкурентите на Youku.com - сайтовете 56.com и Tudou.com, не получиха лиценз за разпространение от Китайското държавно управление на радио-телевизионното разпространение. Според Cyber Security причината за това е, че двата сайта притежават ленти, които са нелоялни към китайската политика.
През янури 2008 г. в страната влязоха в сила нови правителствени постановления за регулиране на Интернет. От една страна, това чувствително оряза финансирането на китайските сайтове. Но собствениците на Youku, получавайки лиценз за разпространение, обявиха, че ще привлекат допълнителни 30 млн. долара от инвеститори.
В Китай сайтове като Wikipedia, Flickr, YouTube, BBC News са цензурирани, т.е. достъпът до тях е забранен. На китайците обаче това все по-малко им харесва. Интернет цензурата в Китай е известна като The Great Firewall (аналогия с Великата китайска стена, The Great Wall). На 16 март например властите забраниха достъпа на китайците до видеохостинга YouTube, в който бяха качени кадри от протеста срещу окупацията на Тибет от Китай.

понеделник, 14 юли 2008 04:11:29

Няма коментари: