вторник, 15 юли 2008 г.

Google, Google, кой е най-известен на света?

Тема спорт - 16 стр.
Google, Google, кой е най-известен на света?

Олибър КЕЙ

Трансфер в Реал Мадрид ще превърне Роналдо в новата глобална икона
Присъединете се към мен за едно кратко пътешествие из Виртуалното пространство. Google (сайт, който систематизира огромен обем информация) ми звучи добре като за начало. Напишете „Кристиано Роналдо" в полето за търсене и натиснете Enter. Google ни показва, че съществуват 12,7 милиона статии, съдържащи името на португалеца. Сега пробвайте тези: Диего Марадона (1,65 милиона), Зинедин Зидан (3,5 милиона), Дейвид Бекъм (18,1 милиона), Стенли Матюс (118 000). Нека проверим и няколко клубове: Астън Вила (12 милиона), Манчестър Юнайтед (40 милиона), Милан (18,7 милиона), Реал Мадрид (39,3 милиона), Бенфика (14 милиона), Нотингам форест (1,6 милиона). Този урок не се основава на точната наука, но все пак изводите са налице. Първо, днешните разглезени звезди са много по-популярни от вече прашните легенди на играта (всъщност Google ни казва, че Джъстин Тимбърлейк е по-известен от Елвис Пресли, а Марлон Брандо няма шанс срещу Колин фарел). Второ, Роналдо все още отстъпва почти двойно по слава на предишния собственик на номер 7 в Юнайтед - Дейвид Бекъм. Португалското крило има само един шанс да изпревари англичанина и той се казва Реал Мадрид. Кристиано вече заяви, че „Сантяго Бернабеу" е единственото място, което може да му предложи по-добро бъдеще. От една страна, е съвсем прав. В Мадрид той ще бъде по-близо до семейството си, ще се радва на по-хубаво време, ще печели много повече, ще получи шанса да тръгне по стъпките на своя идол Луиш фиго. А и да не забравяме - ще стане новата глобална икона.
Минусите обаче също не за пренебрегване. Напускане на европейския клубен първенец и присъединяване към един нестабилен отбор, в който футболът е на трето място след маркетинга и политиката, звучи лошо откъм перспектива. Преди няколко дни Бекъм сподели какво го е подтикнало да напусне „Олд Трафорд" в посока Мадрид. „Истината е, че всеки играч мечтае един ден да стъпи на „Бернабеу". Да усети обстановката и магията на тази бяла приказка", заяви английският национал.
Ето още няколко атракции, които очакват Кристиано в Кралския клуб. Лъскавият живот, нови медии, които да впечатлява, този ослепителен бял екип. Публиката пък ще го боготвори. Поне докато не й омръзне и не развее белите кърпички. Ако има нужда от припомняне за възхода и падението, Роналдо може да попита своя бразилски и далеч по-дебел съименник. Фабио Капело също има какво да му каже по темата.Безспорно препълнената витрина на Реал също изкушава португалеца. Никой не може да се мери с деветте европейски купи на Белия балет. Да, но мадридчани спечелиха трофея пет пъти в първите му пет издания и още веднъж през 1966-а. В следващите 42 години тимът е вдигал отличието три пъти, колкото го е правил и Манчестър Юнайтед. За същия период Байерн и Аякс могат да се похвалят с четири трофея, Ливърпул с пет, а Милан с цели шест. Освен това в последното десетилетие на „Сантяго Бернабеу" предпочитат да залагат на доказани маркетингови герои, отколкото на качествени футболисти. Зинедин Зидан пристигна в тима със статута на бог, но за петте си години при столичани взе една Шампионска лига и една титла на Испания. Това пък е по-малко, отколкото спечели Роналдо за три години с екипа на червените дяволи. И Реал, и Юнайтед триумфираха във вътрешното първенство в последните два сезона, но на „Олд Трафорд" не познават горчивия вкус от четири поредни провала на осминафиналите в турнира на богатите. Така че с какво Мадрид изкушава Роналдо? Пари, пари и нека помисля.... пак пари! финансовите облаги са повече от очевидни, но португалецът не трябва да си внушава, че прави крачка напред в развитието си на терена. Уейн Рууни - от Евертън в Манчестър Юнайтед? Стъпка напред. СерхиО Рамос - от Севиля в Реал Мадрид? Стъпка напред. Роналдо на „Сантяго Бернабеу"? Едва ли. повече че в момента Кристиано се състезава 1 в най-силното първенство в света, носейки екипа на действащия властелин на континента. Едно е ясно - Роналдо ще направи, каквото поиска. Без значение дали ще отиде в Кралския клуб сега или следващата година. И тогава ще се наслади на това, за което толкова жадува. Набъбващата банкова сметка, аплодисментите пред фонтана „Сибелес" и цялата еуфория, която ще му донесе испанската столица. След празненствата пък ще се прибере в своя замък, ще нащрака самодоволно името си в Google и ще впери очи в монитора. Така, както злата кралица от приказката за Снежанка гледа във вълшебното огледало и очаква да научи, че е най-красива на земята. На нея не й се получи, на Роналдо - също. Защото в скромния тим на Шрюзбъри от английската Втора лига се подвизава защитникът Майкъл Джексън. 34-годишният адаш на попидола може да се похвали с 57 милиона статии, популяризиращи името му.
***
Текст под снимка
Кристиано Роналдо мечтае да последва примера на Бекъм, който смени екипа на Юнайтед с този на Реал Мадрид

вторник, 15 юли 2008 05:28:54

Няма коментари: