вторник, 15 юли 2008 г.

Ревю на най-известните рекламни фестивали в света

Пари - 27 стр.
Ревю на най-известните рекламни фестивали в света

Боряна НИКОЛАЕВА

Clio Awards, Cannes Lions, Golden Drum и Efe Awards са водещите форуми в областта на рекламата
Всяко изкуство има своите емблематични фестивали и награди. Традицията ги превръща в гарант на качеството, в парад на красотата и синоним на успеха. Киното има своите оскари, музиката си има наградите Грами, а рекламата ... тя има много признания.
Кой е номер 1
Европа и Америка са местата, където се провеждат най-грандиозните форуми в областта на рекламата. Clio Awards (САЩ), Cannes Lions (Франция), Golden Drum (Словения), Effie Awards (САЩ) са водещите фестивали в тази сфера. Признание за всеки уважаващ себе си рекламист е да се окичи с някоя от тези статуетки. Всеки от фестивалите претендира да е най-престижният, най-грандиозният и най-мащабният. Америка продължава да диктува правилата не само в света на медиите, но и в рекламния бизнес. Голяма част от победителите в Clio Awards вземат по-късно и призовете в Кан. Един от сравнително младите фестивали - този в Словения, не се бори за челното място в класацията, но безспорно е водещ за региона. Той обхваща пазар от около 400 млн. души и е място, където водещи агенции и специалисти от цял свят могат да “сверят часовниците си” за иновациите в рекламата и маркетинга.
Къде сме ние
България все още не може да се похвали с отличие от тези конкурси. До тях достигат наши делегати, които или не участват в конкурсната програма, или се борят за номинация. Това естествено има своите обясними причини. Големите призове отиват при големите играчи и силните рекламни агенции. Рекламодатели като Apple, Procter&Gamble, Coca-Cola и др. работят с най-добрите в бранша и правят кампании за милиарди долари. Това са финансови мащаби, които в България все още не може да бъдат достигнати. Можем само да си пожелаем това да се случи скоро.

вторник, 15 юли 2008 05:46:08

Няма коментари: