вторник, 7 юли 2009 г.

Рекламният пазар се свива с 8.5% тази година

Пари - 10 стр.
Рекламният пазар се свива с 8.5% тази година



Интернет е единствената медия, която ще отчете 10.1% ръст на приходите от реклама
Рекламата в световен мащаб ще отчете 8.5% спад пред 2009 г. Предварителните прогнози на медийната
агенция ZenithOptimedia бяха за 6.9% понижение. Леко възстановяване на пазара се очаква да започне през 2010 г., когато ще бъде отчетен 1.6% ръст.
Единствено интернет ще отчете ръст в рекламите от 10.1%. С това делът му ще достигне 15.1% от всички разходи за реклама до 2011 г. при 10.5% през миналата година. Рекламодателите обясняват предпочитанията си към онлайн средата с това, че тя дава повече гъвкавост на марките и възможност за следене на реакциите на потребителите.
Основна роля за ръста на интернет рекламирането се очаква да имат платените резултати при търсене, които ще скочат с 20% през тази година. По-скромен ще е ръстът при традиционните банери - 3%, и при обявите - едва 1.8%.
Разходите за реклама в печатните издания се оча ква да се свият с 14.7%. Още по-тежки времена предрича агенцията за списанията, чиито рекламодатели са основно от бизнеса с луксозни стоки. Телевизионната, кинорекламата и външната реклама ще отбележат по-малък спад в сравнение с общия пазар.
BoA N 1 по управление на активи
Bank of America успя да измести швейцарската UBS от първото място като най-голямата банка в света по управление на активи, показва класацията на Scorpio Partnership. В края на миналата година американският трезор е управлявал 1.5 трлн. USD активи, а под ръководството на втория в света са били 1.39 трлн. USD. Класацията е изготвена на база резултатите от проучване сред 248 финансови институции в целия свят. Citigroup Inc. оформя челната тройка в листата. До почетното четвърто място е успяла да се изкачи Wells Fargo&Co. след придобиването й от Wachovia Corp. Настъпилата икономическа криза сви размера на управляваните активи в света със 17% през миналата година. Общо 14.5 трлн. USD са управлявали през 2008 г. банките и инвестиционните дружества, показват данните на Scorpio.

Няма коментари: