понеделник, 26 май 2008 г.

Без реклами на хапчета чудо

Стандарт - 14 стр.
Без реклами на хапчета чудо

Нина ВАСИЛЬОВСКА

20 бона глоба, ако обещаваш, че таблетката лекува всичко
Лекарите и фармацевтите, които забъркват илачи без разрешение, също ще бъдат глобявани солено. Дори и да го правят по заповед на работодателя си, ако фирмата няма позволение за търговия с лекарства, медицинските специалисти могат да бъдат санкционирани от 2500 до 5000 лв.
Ако нарушението се повтори, министърът на здравеопазването може да издаде забрана на спецовете да упражняват професията си до 2 години, предвижда още законопроектът.
"Ниско самочувствие? Болки в кръста? Подуване в областта на корема? Новият ни препарат ще премахне проблемите ви и ще ви накара да се почувствате нов човек."
Независимо дали така се рекламира вълшебно хапче или нова марка алкохол, онзи, който ги е допуснал до екран, вече ще отнася солена глоба. До 20 бона става санкцията за подвеждаща реклама според новия Закон за лекарствените средства. Точният текст гласи, че "който рекламира продукт, като му приписва или насочва към свойства, свързани с профилактика, диагностика или лечение на болести при човека, се наказва с глоба от 10 000 до 20 000 лв.".
Санкцията е насочена предимно към т.нар. билкови хапове, чиято реклама отскоро особено агресивно завладява екрана. "Таблетките се рекламират като панацея, която отстранява всякакви болести и неразположения, а по света не съществува такова лекарство", обясни пред "Стандарт" д-р Ваньо Шарков от ОДС.
Депутатите искат забрана и на рекламата в интернет на медикаменти, които по закон се отпускат само с рецепта от специалист. Популяризирането на илачите не трябва да съдържа обещание за подарък или "друга имуществена или неимуществена облага", е записано още в законопроекта.
Той предвижда всяка реклама на медикамент да се следи от специален съвет към Агенцията по лекарствата. Нейните експерти имат правомощията да спрат клипа, ако той нарушава закона, и да глобят разпространителя на лекарството.
Приемането на този закон се бави вече цяла година, но депутатите обещават да го приемат окончателно до няколко седмици. Пришпорването се налага заради спешното изискване да хармонизираме родното законодателство с европейското. Предвижда се законът да влезе в сила от 30 ноември тази година.

понеделник, 26 май 2008 06:01:52

Няма коментари: