сряда, 28 май 2008 г.

Кунева: В България се забелязва все повече пазарно мислене у потребителите


Кунева: В България се забелязва все повече пазарно мислене у потребителите


дата : 27 май 2008 г. 17:21 ч.


В България се забелязва все повече пазарно мислене у потребителите, смята европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева.
През следващите 10 години страната ни има национална цел и тя е да живеем по-добре, каза пред журналисти в представителството на ЕК у нас Кунева. Тя добави, че едно от условията това да стане, е пазарът.
"Но думите "пазарна икономика" са кухи, ако с тях не виждаме истинския пазар - с повече доставчици, с повече потребители и възможност те да избират. Ако я няма тази конкуренция, пазарът е мъртъв", каза Кунева.
"Не ми харесва, че у нас няма нещо, което го има в съседна Гърция, например - наблюдение и оповестяване на цените, на това как точно те се движат", коментира еврокомисарят.
Според нея българският потребител трябва да знае колко струва хлябът. Нещо повече, това трябва да бъде наблюдавано от Комисията за защита на потребителите - как се променя месец след месец, каква е разликата в отделните региони на страната.
"КЗП трябва да анализира и защо цените на плодовете и зеленчуците не падат в средата на лятото - дали това се дължи на факта, че не произвеждаме достатъчно или е заради това, че някой прибира по-голямата част от печалбата, без да допуска други изкупвачи на пазара", посочи Кунева.
На въпрос за акциза на горивата еврокомисарят припомни, че България е с много нисък акциз в сравнение с другите европейски държави. Освен това имаме преходен период, за който бизнесът у нас настояваше и той беше постигнат.

Няма коментари: