събота, 31 май 2008 г.

Продуценти тв звезди

24 Часа - 29 стр.
Продуценти тв звезди

Паола ХЮСЕИН

Два шумни развода в гилдията предизвикаха голямо разместване на предавания
Продупентите са едни особено важни хора на тв пазара, а тяхно обичайно качество е, че остават непознати за широката аудитория. В същото време държат много власт в ръцете си, защото произвеждат тв звезди, продуктите им вдигат и свалят рейтингите на телевизиите и по този начин диктуват печалбите им И не на последно място повечето продуценти са твърде заможни хора.
И в България е горе-долу така с тази разлика, че продуцентите са почти толкова известни, колкото и създадените от тях тв водещи.
Една от причините е, че големите продуцентски къщи са малко, а телевизиите вече са много - всяка ги дърпа към себе си. Другата е, че преди да станат продуценти, някои бяха и все още са тв водещи.
Две симптоматични раздели в тази гилдия доведоха до бързо и все още незавършило разпределение на телевизии, чиито последици ще са видни чак наесен. Тогава ще се появят на екрана новите предавания, за които медиите дават много пари и пазарят продуценти този месец. Само преди седмица Росен Петров си тръгна от „Шоуто на Слави" и продуцентската къща „Седем осми", където беше съдружник. Слави остана сам собственик на компанията. Почти сигурно е, че Петров ще направи своя продуцентска къща и ще се занимава с това, което може най-добре -телевизия.
Още един продуцентски развод бележи този тв сезон - Нико Тупарев се раздели със съдружниците си от „СИА Адвъртайзинг". Той също прави своя компания за тв продукти. Останалите в СИА, въпреки че досега се занимаваха с реклама и кино, също обърнаха поглед към малкия екран и поеха огромен товар - ще правят четвърти сезон на „Бит Брадър".
И в двете големи компании продължават юридическите процедури по раздялата. Това обаче не попречи много от продуцентите да си разменят местата в телевизиите. Слави Трифонов беше първият, който направи най-шумния трансфер през този сезон. Неговата компания - вярна на Би Ти Ви 7 години, отиде да снима музикално шоу за Нова тв -„Пей с мен". Междувременно Нова тв придърпа и Миглена Ангелова с „Искрено и лично" от телевизията на Мърдок. НикоТупарев,кой-то досега почти не беше стъпвал в Би Ти Ви, ще влезе в нея със 7 предавания!
До оня ден двете частни национални телевизии наддаваха за „Господари на ефира" и в крайна сметка Нова си ги запази.
Дори и БНТ потърси големите продуценти за свои предавания. Все пак не всичко в телевизията може да се прави със собствени сили. Там мозъчният тръст е един и едва ли ще измисля все оригинални неща. Заради голямото търсене на продуценти самите те са решили да си направят асоциация, която да защитава интересите им. Преди години имаше опит да се обединят, но тогава Слави Трифонов отказал да участва и организацията се разпаднала.
***
Текст под снимка
Главният редактор на „Биг Брадър" Николай Николов, продуцентът Нико Тупарев и шефът на Нова тв Павел Станчев днес са скарани и няма да работят заедно.

Няма коментари: