понеделник, 30 юни 2008 г.

Ониоманията – щастието да пазаруваш или болест

Марица - Пловдив - 24 стр.
Ониоманията – щастието да пазаруваш или болест

Асена ИВАНОВА

Липсата на серотонин и травми в детството сред възможните причини за шопингманията
Доскоро да си купиш нещичко, когато си имал лош ден, проблеми в работата или вкъщи, беше официално препоръчвана терапия, лекар, което да се спасиш от потъване в черната дупка на стреса, тревожността и напрежението. Този подход обаче се оказва път към ада за милиони, за които маниашкият роман на Софи Кинсела за Беки Б- шопохоличката („Тайният живот на Беки Б. Маниашки роман") не е източник на развлечение, а ужасяваща реалност. Наречена ониомания. поредната болест на цивилизацията е маниакално влечение да се купува в неимоверни количества, без човек да се съобразява с необходимостта и последствията. Според статистиката, 10% от хората на планетата са маниаци купувачи. Най-засегнати от новата форма на зависимост (90%) са жените.
Проблемът започва на ензимно ниво - липса на серотонин
Има цял ред причини, които водят хората към натрапчивото желание да купуват. Основната сред тях е ниската самооценка. Придобиването на нови вещи кара човек да се възприема в собствените си очи като успял, обезпечен, силен и значителен и макар и не задълго - повишава самооценката.
Самотата, тъгата, разочарованието, скуката също подтикват хората към необосновани харчове. Ако човек постоянно броди по магазините, е вероятно да иска да избегне някаква работа, задължение или нуждата да вземе някакво сложно, съдбоносно решение. Или пък просто да иска да е обкръжен с хора, за да не се чувства толкова самотен.
Неотдавна учени стигнаха до заключение, че пристъпите на ониомания са свързани с недостига на хормона серотонин в организма, който е отговорен за смяната на настроенията. Серотонинът също така управлява апетита, емоциите, поривите и пристрастията. Той улеснява заспиването и съня, оказва антистресово въздействие, регулира тонуса на кръвоносните съдове, развитието на алергии и възпалителните процеси. Недостигът на серотонин в кръвта води до депресивни състояния, развитие на шизофрения и ниска самооценка.
Жените са по-податливи от мъжете към ониоманията, тъй като женският организъм е по-чувствителен към намаляването на нивото на серотонина. Патологичните купувачи изпитват еуфория, крайна възбуда по време на процеса на пазаруване и в този момент способността им да мислят трезво и разумно практически напълно изчезва. Понякога покупките дори не се отварят, след като бъдат занесени вкъщи, а направо се прибират в някой шкаф. За час тези хора могат да изхарчат невероятни суми и въпреки че са загубили сериозна сума пари, това не ги отказва от пагубната привичка.
Не винете само рекламата
За формирането на ониоманията влияят много фактори. Един от тях се явява и рекламата, която внушава, че покупката на дадена стока ще ни направи по-щастливи, по-красиви, по- конкурентни, по-значителни и т.н. Почвата обаче за развитие на ониомания подготвят травмите в детството и склонността към депресии, която се проявява у ониоманите още когато са подрастващи. Какво се крие зад външността на ониомана? Психологически проблем да изразяват чувствата си, трудности при общуването и във взаимоотношенията, затруднение да удовлетворяват основни човешки потребности.
Придобиването на някаква вещ, украшение или козметика се възприема като начин да се самоуспокоят, да се възнаградят, да се утешат. Ако у човека има някакъв дълбок вътрешен конфликт или някакъв неразрешен проблем в личен план, създаващ вътрешно напрежение, то покупката му носи кратко чувство на радост, създава илюзия за облекчение, но това трае непродължително време.
Както и при другите видове на зависимост, когато човек не може да живее без алкохол или наркотици например, а после страда от махмурлук и се чувства зле, така и страдащият от ониомания става жертва на страстта си. След като изсипе натрупаното напрежение в акта на неудържимото пазаруване, ониоманът започва да изпитва чувство на вина, разкаяние и агресия, насочена към самия него.
Като при всяка друга зависимост е нужна помощ
Самостоятелното справяне с този вид зависимост не е толкова лесно, както не е лесно човек сам да преодолее зависимостта си от алкохол или наркотици. Често се налага работа с психолог или психотерапевт, за да се стигне до дълбочината на проблема, да се открият причините за развитието на заболяването и да се преодолее. Първата стъпка към успеха, както и при другите форми на зависимост, е осъзнаването и признаването на факта, че проблем съществува и че поредната покупка няма да удовлетвори истинските потребности - нуждата от общуване, от признание от страна на околните, от близост. Човешката неповторимост, ценност и успех не зависят от това какво сме купили, а от самите нас.
Ако не се лекува, ониоманията води до последствия в социалния живот на личността като дългове, кражба на стоки от търговски обекти или на пари от близките, разводи и семейни конфликти. Страстта към пазаруване се отразява и върху здравословното състояние на хората, като най-често се проявява с психо- соматични заболявания, аритмия, хипертония, гастрит и язва, депресия, страхова невроза, нарушения в съня, агресия и авто-агресия, общо отслабване на имунните сили на организма и като последствие - често боледуване.
28.06.2008

понеделник, 30 юни 2008 06:11:49

Няма коментари: