сряда, 2 юли 2008 г.

Списание „Орфей" възкръсна

Труд - 16 стр.
Списание „Орфей" възкръснаСлед 11 години отсъствие списание „Орфей" (излизало от 1991-ва до 1997-а), се завръща на културния пазар.
Появата на 1 -вия брой от новото летоброене редакционният кръг със същото име сравнява с „Орфическо възкресение". В интернационалната му компания са имена от всякакви възрасти, жанрове и професии - писателите Любомир Левчев, Стефан Цанев, Андрей Воз-несенски, ЕвгенийЕвтушен-ко, Екатерина Йосифова, Тома Марков, театралът Крикор Азарян, изкуствоведите Иван Маразов и Йордан Евтимов...
Какво научаваме в този пролетен брой №1 ? Авторът на исторически епоси Антон
Дончев е дебютирал в литературата със стихове? И виртуозът на превода Стефан Гечев е редил рими в самиздатска стихосбирка. На български или в ръкопис на френски можем да четем лирика, сътворена от президента на Европейската академия за поезия Анизе Колц, разкази и истории от българите Виктор Пасков и Дончо Цончев, американеца Питър Купър, гърка Христос Хартомацидис...
Поетът Любомир Левчев влиза в ролята на интервюи-ращ журналист. За литературата и живота негов събеседник е Тошо Тошев, за бизнеса и парите - шефът на „Овергаз" - Сашо Дончев.
Можем да прелистим в аванс страници от неизлязлата още трета част от „Българските хроники" на Стефан Цанев, да минем с художника-фотограф Иво Хаджимишев по дирите на изчезнали снимки от Рускотурската война. И още - да видим картини на Георги Трифонов, Здравко Папазов, акварели и скулптури на Христо Харалампиев.

сряда, 2 юли 2008 04:44:33

Няма коментари: