вторник, 17 март 2009 г.

Работното място на бъдещето ще бъде без прозорци

Класа - 24 стр.
Работното място на бъдещето ще бъде без прозорци



Наближава времето, в което всички ние, които работим в офис, ще трябва да се разделим с големите прозорци и съпътстващите ги изгледи. Така описва основната линия в концепцията на Microsoft за работното място на бъдещето Стивън Елоп, президент на Microsoft Business Division, цитиран от sili-con.com.
Според компанията до 2019 г. новите технологии ще позволят на хората да разполагат с цялата необходима информация по всяко време и навсякъде и така ще могат да работят от всеки един компютър, където и да се намират. И тъй като Microsoft прогнозира, че почти всяка повърхност на сградите ще се превърне в екран в бъдещето, това означава, че ще можем да изпълняваме професионалните си задължения навсякъде.
Според софтуерния гигант служителите ще могат да използват като екран почти всичко в офиса си, когато им е необходимо, но пък поради тази причина ще трябва да се разделят с гледката през прозореца си, на която могат все още да се наслаждават в наши дни.
На годишното събиране на лабораторни техници на Microsoft - Techfest, компанията представи технологии, които вероятно ще окажат огромно влияние върху работната среда в бъдеще като ще нанесат значителни промени на вида, в който я познаваме днес. В кратко видео се представя как ще работят тези иновации, когато влязат във всекидневна употреба.
Сред презентираните проекти са SecondLight -технология, която позволява компютърната повърхност да се разделя на множество екрани, както и NanoTouch, средство за създаване на сензорен прозорец, чувствителен на докосване, разположен на гърба на малко електронно устройство, и компютризиран рецептор.
Бил Гейтс описа технологията на сензорния екран като един от трите ключови елемента на "второто цифрово десетилетие". Доста производители на хардуер и софтуер приканват потребителите да се върнат към естествените си инстинкти, да оставят клавиатурата и мишката настрана и да започнат да взаимодействат с устройствата чрез допир. Това е тенденция, която според много експерти може да стане предвестник на огромен скок напред в областта на компютрите.
"Всеки знае как да жестикулира с ръцете си - това е част от човешкото поведение", казва Робин Симпсън, директор по изследване на мобилни и безжични технологии във фирмата за проучвания и анализи Gartner. "Напълно разумно е да се използва нещо, което при докосване те свързва директно с потребителския интерфейс, вместо да преминава през някакво междинно механично устройство, каквито са една клавиатура или мишка."
Проектът SecondLight ще позволи прожектиране на изображения над масата със сензорен екран Surface и взаимодействие чрез жестове. Комерсиална версия на SecondLight се очаква след около 2 до 3 години според Джо Олсън, изпълнителен директор на дизайнерската компания Phe-nomblue.
Разработката ще предложи възможности за инфрачервена комуникация, която ще разшири областта на взаимодействие чрез жестове около интерактивната маса. Жестовете са следващото голямо нещо в Surface технологията.
Телевизори, монитори и камери, които Surface използва, ще поддържат взаимодействие чрез жестове, твърди Олсън.
Представеното от компанията ново видео показва по един елегантен и дори донякъде утопичен начин какво ще се случи, ако всички все още недовършени приспособления влязат заедно в употреба някой ден.
Въпреки всичко обаче остава до известна степен съмнителна вероятността не толкова, че всички стени на сградите около нас ще са екрани, колкото, че Microsoft ще е постигнала максималната ефикасност в работата на различните си групи от продукти.
"Изискват се много усилия, за да се постигне съвместна работа на различните части на Microsoft, но настоящата икономическа ситуация може да се окаже необходимият тласък", отбелязва Стивън Елоп. Дългосрочното планиране на компанията обединява 12 различни проекта, върху които се работи, познати като системата Quest, обяснява Ян Сандс, част от екипа Microsoft Business Division. По думите му работата по тези технологии взема под внимание не само предизвикателствата от чисто техническа гледна точка, но и от организационна.

Няма коментари: