петък, 20 март 2009 г.

Не е за телефон, кажи го в Skype

24 Часа - 2 стр.
Не е за телефон, кажи го в Skype

Георги МИЛКОВ

Който използва тази система, може да си сменя псевдонима постоянно, използвайки всевъзможни комбинации от букви и цифри
Ако един добре облечен бизнесмен от гръцки произход, когото издирват по подозрение, че държи голям сегмент от пазара на дрога в България, се намира в Южна Африка или на карибския остров Сен Мартен и иска да се свържа със своите контрагенти и партньори, никога не го прави по телефона.
Връзката вече става по следния начин. През джиесема си той влиза в интернет, оттам в скайп и набира адреса на човека, с когото иска да контактува.
Двамата фактически говорят не по мобилните си апарати, а използват IP телефонията на скайп. Защо го правят? Не защото им излиза по-евтино, а поради една-единствена причина - в скайп не могат да бъдат подслушвани. Този начин на комуникация се използва напоследък от почти всички големи играчи в подземния свят, а и от крупни бизнесмени със съвсем легален бизнес, които не искат ДАНС да им слухти в слушалката Времето, когато можехте да видите някой мафиотски бос да говори по телефона, като постоянно сменя от един голям класьор телефони с предплатени карти, вече е отминало. Сега и един апарат върши работа, просто трябва да имаш интернет на него, за да влезеш и да използваш скайп. Да се прихване разгоТова са стъпките за сваляне вор по скайп чрез подслушване на мрежовия трафик, е невероятно трудна задача. Освен това няма да е ясно кой на кого се обажда и какво е било съдържанието на разговора. Скайп акаунтите са анонимни и всеки, който използва тази система, може да си сменя псевдонима постоянно, и ползване на програмата, в използвайки всевъзможни комбинации от букви и цифри.
Евроджъст, агенцията на ЕС за координиране на действията на съдебните и полицейски власти на страните членки, излезе с инициатива да се улеснят европейските полицаи и прокурори при подслушването на разговори, водени с помощта на програми като която трудно се подслушва. Skype.
"Ще проведем разговори със страните и ще видим как това може да бъде постигнато технически и юридически. Очакваме преговорите да продължат поне няколко месеца, защото става въпрос за близо 30 различни правни системи", каза миналия месец говорителят на агенцията Йоанес Туй. Той подчерта, че подслушването няма да засяга "обикновени потребители", а ще бъде използвано само като част от криминално разследване. Зад инициативата на Евроджъст стои италианската прокуратура, която напоследък е силно затруднена в борбата с мафията, тъй като престъпниците масово използват интернет и разговорите им няма как да бъдат подслушвани.
Счита се, че програмата Skype е недостъпна за специалните служби, тъй като
създателите и не са предоставили кодовете й на Евроджъст.
Това изявление на говорителя Йоанес Туй бе опровергано почти веднага след това с квалификацията, че било прибързано. Други представители на Евроджъст заявиха, че не търсят законови начини да подслушват и записват разговори по Skype.
Преди това от Евроджъст бяха съобщили, че ще възложат на италианската прокурорка Кармен Манфреда и нейния екип задачата да се справи с юридическите и практическите трудности по законовото регламентиране и разрешение за записване на разговори по Skype от полицейските власти в Европа. В крайна сметка се оказа, че италиански прокурори са говорили с Манфреда по въпроса, но не е взето окончателно решение какво да се прави.
От централата на Skype в Люксембург казват, че не са получавали призовки или съдебни заповеди за подслушване на определен акаунт, но ако получат такива, не могат да помогнат. Поради Р2Р архитектурата и кодировъчните техники скайпът не може да помогне на полицията при поискване, твърди Джени-фър Кокин, директор по комуникациите.
Фирмата ненапразно е регистрирана в Люксембург, защото в САЩ съществуват строги закони, изискващи да има начин за подслушване. Иначе собственик на скайп е американската фирма „Ибей".
В програмата се използват напреднали техники за криптиране на връзката, като информацията не минава през сървъри, а директно от потребител към потребител. По този начин прекъсване и подслушване на връзката е почти невъзможно. Дори не може да се разбере кой с кого говори. Естествено, винаги може да се подслушват обаждания с бръмбари или троянски коне.
Да се постави подслуш-вателно устройство в личния мобилен телефон на някого не е невъзможно, но никой не прави вече такива неща. Това е територия, запазена за Мосад по отношение на активистите на „Хамас". Едва ли някой от ДАНС би могъл да направи подобна операция.
Иначе разговорите към стационарни или мобилни телефони могат да бъдат подслушвани, понеже минават през телекомуникационни мрежи.
Също така има проблем и да се преглеждат чатове. Чат сесиите не се пазят на сървъри на скайпа, затова единственият начин подслушването да се осъществи е в реално време. Поради причини за сигурност всички пароли се пазят на сървърите на Skype в крип-тирано състояние, но не се знае каква е кодировката. Почти
невъзможно е дори интернет доставчикът ви да разбере, че вие ползвате скайп,
камо ли да го подслушва. Реално погледнато, е невъзможно да се следи потребление на милион и повече човека в България, които ползват интернет. Дори да е постижимо огромният обем информация да се записва на хардди-скове, няма да има кой да разгледа писанията или да чуе разговорите на толкова много хора. Според някои, рискувате разговорът ви да бъде прегледан ако в него споменете думички като "тероризъм", "дрога" или нещо подобно. Скайпът вече е любимият начин за комуникация и на талибаните. Чрез този вид разговори те избягват подслушването на британското външно разузнаване и ЦРУ. Педофилите също харесват скайпа, но това вече е друга тема.

Няма коментари: