четвъртък, 23 април 2009 г.

Босът на „Ню Имидж" си иска от държавата 1,6 млн. от депозит

24 Часа - 23 стр.
Босът на „Ню Имидж" си иска от държавата 1,6 млн. от депозит



Идеята "Ню Бояна филм" да се превърне в европейски Холивуд бе развита от собственика на компанията Ави Лернер при среща с министъра на икономиката Петър Димитров в края на февруари.
Тогава Лернер заяви намерение въпреки финансовата криза да се увеличат инвестициите в българската филмова индустрия. Но постави и изискването на правителствено ниво да се обмислят и въведат финансови стимули за чуждестранните филмови продукции, по подобие на тези, които успешно функционират в Унгария, Белгия, Германия, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и др. Основната цел на един от най-влиятелните продуценти в момента е да си върне 1,6 млн. евро, които е внесъл под формата на депозит при закупува-
нето на "Бояна филм".
62-годишният продуцентски ас предупреди още, че малко по-ниските цени в България вече не са достатъчни и много значими продукции ще предпочитат други страни. Например в Унгария държавата връща най-малко 20% от направените на нейна територия разходи за чуждестранни филми. Така от филмовата индустрия България би могла да генерира сериозни многомилионни приходи на своя територия.
Изключително неприятни проблеми за чуждестранните филмови продукции създава и огромното забавяне на връщането на ДДС върху разходите им в България.
Няколко големи филма по тази причина предпочетоха Румъния и Чехословакия.

Няма коментари: