сряда, 22 април 2009 г.

"Ню Йорк таймс" прибра пет награди "Пулицър"

Класа - 11 стр.
"Ню Йорк таймс" прибра пет награди "Пулицър"



Вестник "Ню Йорк таймс" бе отличен с пет награди "Пулицър" от 20 възможни. Престижните журналистически призове за 2009 г. бяха раздадени на церемония в понеделник вечер в Колумбийския университет в Ню Йорк, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Ню Йорк таймс" надви конкуренцията в раздела "Водещи новини" за отразяването на секс скандала, довел до оставката на губернатора на щата Ню Йорк Елиът Спицър, както и в "Международна политика" - за действията на американските военни в
Афганистан и Пакистан в опасни условия. Изданието прибра наградите и за "Разследваща журналистика"
заради публикации за генерали от резерва, работили като медийни анализатори, а също така и за "Художествена фотография" и за "Критика".
За първи път в надпреварата за "Пулицър" бяха допуснати журналисти от оналйн издания. Въпреки това сред финалистите се нареди само един претендент от сайта politi-co.com, но нито една диги-тална медия не успя да получи награда. Все пак администраторът на призовете "Пулицър" Сиг Гислър призна растящото влияние на онлайн изданията. Той подчерта, че за да бъде конкурентоспособен един сайт трябва да съдържа много повече чиста информация, а не редакционни материали и коментари. Гислър изключи възможността да се създаде отделна категория само за онлайн издания, но припомни, че всекидневниците значително са разбили своите сайтове. От печатните медии отличени бяха още "Лае Вегас сън", който победи в категорията "Публикации в служба на обществото" за отразяването на високата смъртност сред строителните работници в Лае Вегас. "Пулицър"-ът за редакционна карикатура отиде в "Сан Диего юниън трибюн", а "Лос Анжелис таймс" е отличникът сред претендентите за "Разяснителен репортаж". "Вашингтон пост", който през 2008 г. се сдоби с девет приза, тази година спечели само един за коментар.
Тази година "Пулицър" се раздават за 93-ти път. Комитетът за наградите се състои от 18 експерти. Носителите на призовете получават по 10 000 долара с изключение на наградата за публикации в служба на обществото, която носи на лауреата златен медал.

Няма коментари: