събота, 23 февруари 2008 г.

Жириновски харчи най-много за изборите

Жириновски харчи най-много за изборите
vsekiden.com
Лидерът на либералите дал за кампанията си 152 млн. рубли
Кандидатът за президент на Русия и лидер на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски е похарчил най-много средства за своята избирателна кампания. Това съобщиха руските медии като се позоваха на информация от Централната избирателна комисия на страната. Жириновски е изхарчил от предизборния си фонд 152 млн. и 116 хиляди рубли (около 7 млн. долара) и в момента разполага със 7 млн. 883 хиляди рубли.
В началото на предизборната кампания Владимир Жириновски обяви, че смята да похарчи 15 милиона долара. Той уточни, че 5 милиона долара от тази обща сума ще бъдат предназначени за “външна реклама” като билбордове, още 5 милиона за друга платена реклама и последните 5 милиона - за печатна продукция”.
Лидерът на Компартията Генадий Зюганов е изхарчил 51 млн. 103 хиляди рубли, като в неговия фонд остават 2 млн. 286 хиляди. Фаворитът на Владимир Путин за Кремъл Дмитрий Медведев е похарчил 23 млн. 370 хиляди рубли за предизборна агитация. На него му остават още над 165 млн. рубли.
Най-скромен е лидерът на Демократическата партия на Русия Андрей Богданов, който също е кандидат-президент. Той е похарчил 4 млн. 359 хиляди рубли, като му остават 490 хиляди рубли. От ЦИК обясниха, че кандидатите трябва да върнат на своите спонсори средствата, които са останали неизползвани.
Същевременно ЦИК обяви, че няма да настоява за сваляне на кандидатурата на Жириновски от предизборната кампания въпреки грубото му държане по време на предизборните дебати по телевизионния канал “Звезда”. Преди два дни лидерът на ЛДПР нападна застъпника на кандидата от Демократическата партия на Русия Андрей Богданов - Николай Гоц. Ексцентричният руски политик се нахвърли върху опонента си след словестна атака. Гоц обвини Жириновски, че критикува правителствените проекти в парламента, но когато идва ред на гласуването, на екрана в Думата се изписва „въздържал се”.
Лидерът на ЛДПР в отговор нарече опонента си „шизофреник”, като допълни, че в следващия парламент от партията на Гоц няма да има депутати, защото за кандидат-парламентаристите се изисква документ, доказващ психическото им здраве. След това Жириновски се нахвърли срещу опонента си и го удари по лицето. Двамата бяха разтървани от охраната на телевизията. Вчера от партията на Богданов обявиха, че ще заведат дело срещу лидера на ЛДПР.
22.02.2008

Няма коментари: