събота, 23 февруари 2008 г.

Майкрософт прави стъпки към отваряне на продуктите си

Майкрософт прави стъпки към отваряне на продуктите си

дата : 22 февруари 2008 г. 15:17 ч.
Тези стъпки представляват важна крачка и значителна промяна в това как споделяме информация за нашите продукти и технологии



Софтуерният гигант "Майкрософт" обяви на 21 февруари, че започва серия от стъпки, които чрез промени в технологиите и бизнес практиките ще повишат степента на откритост на продуктите на фирмата и по-голяма оперативна съвместимост.

В съобщение на компанията се казва, че "Майкрософт" ще прилага четири нови принципа за оперативна съвместимост по отношение на високопродуктивните си продукти за бизнеса.

Принципите са: осигуряване на отворени връзки; налагане на преносимост на данните, подобряване на съпорта за промишлените стандарти и поощряване на по-открито ангажиране с изискванията на клиентите и IT индустрията, по отношение на исканията за предоставяне на отворени кодове.

"Тези стъпки представляват важна крачка и значителна промяна в това как споделяме информация за нашите продукти и технологии", смята изпълнителният директор на "Майкрософт" Стив Балмър, цитиран в съобщението.

"За последните 33 години ние сме споделили доста информация със стотици хиляди партньори по света и сме спомогнали за изграждането на индустрията, но днешното обявление представя едно значително разширяване към още по-голяма прозрачност", казва Балмър и допълва, че целта им е да наложат по-голяма оперативна съвместимост, възможности и избор за клиентите и програмистите, като правят продуктите си по-отворени и като споделят повече информация за технологиите, използвани във въпросните продукти.

Според Рей Ози, главен софтуерен архитект в "Майкрософт", промяната в политиката на компанията е в резултат от значението, което отделните личности и бизнесът отдават на лекотата на споделяне на информация. И тъй като хетерогенността е закон в строежа на предприятието, взаимната съгласуваност между приложенията и услугите е станала ключово изискване.

"Клиентите имат нужда всичките им доставчици, включително и специално "Майкрософт", да доставят софтуер и услуги, които са достатъчно гъвкави, така че всеки програмист да може да използва техните открити интерфейси и данни с цел ефективно интегриране на приложения или за съставяне на изцяло нови решения", смята Ози.

Принципите и действията за оперативна съвместимост се отнасят до няколко високоефективни продукти на "Майкрософт", в т.ч.Windows Vista (включително .NET Framework), Windows Server 2008, SQL Server 2008, MS Office 2007, Exchange Server 2007 и Office SharePoint Server 2007, и бъдещите версии на тези продукти.

За да осигури отворени връзки към високоефективните си продукти от продукти на други производители, "Майкрософт ще публикува на своя уеб сайт документация за всички програмни интерфейси и протоколи за комуникация.

Програмистите нямат нужда да получават лиценз, да заплащат такъв или някаква друга такса за достъп до информацията. Отвореният достъп до тази документация ще осигури програмисти на трети страни да могат да се свързват с ключовите продукти на "Майкрософт" точно както вътрешно го правят другите продукти на "Майкрософт".

От 21 февруари "Mайкрософт" започна да публикува в MSDN (Microsoft Download Network) над 30 000 страници документация за клиентски и сървърни протоколи на Windows, които преди бяха налични само по лиценз за търговска тайна чрез Програмата за сървърен протокол на работна група (WSPP) и Програмата за комуникационен протокол на "Майкрософт" (MCPP).

В идващите месеци ще бъде публикувана протоколна документация за още продукти, като Office 2007 и всичките други ключови продукти, обхванати от тези принципи.

"Майкрософт" ще посочи на своя уеб сайт кои протоколи са в обхвата "патентовани" на компанията и ще лицензира всички тези патенти при разумни и недискриминиращи условия, с ниски такси.

За да подпомогне заинтересуваните да разгледат даден патентен лиценз, "Майкрософт" ще даде списък на конкретни свои патенти и патентни приложения, които обхващат всеки протокол.

"Майкрософт" осигурява споразумение да не преследва съдебно програмистите, използващи отворен код за разработване и нетърговско разпространение на приложения на тези протоколи. За разработката на продукти тези програмисти ще могат да използват документацията безплатно. Фирмите, ангажирани с търговското разпространение на тези приложения на протоколи ще могат да получат патентен лиценз от "Майкрософт".

За повишаване на прозрачността и налагане на взаимната съгласуваност и оперативна съвместимост, когато "Майкрософт" подкрепя даден стандарт в продукт, той ще работи с други главни приложители на стандарта за постигане на здрави, последователни взаимно съгласувани изпълнения в голям диапазон от широко разпространени продукти.

"Майкрософт" ще разработи и нови приложни интерфейси за програми (API) за приложенията Word, Excel и PowerPoint в Office 2007, за да могат програмистите да включват допълнителни документни формати като подразбиращи се при запаметяване на документи.

"Принципите и действията, обявени днес от "Майкрософт", са много важно разширяване на нейните усилия за налагане на взаимната съгласуваност на операциите", смята Манфред Ванглер, вицепрезидент по корпоративни изследвания и технологии, софтуер и инженеринг в "Сименс".

Итнициативата на "Майкрософт" също така дава значителни възможности за широкото мнозинство програмисти на софтуер, което ще подпомогне насърчаването на взаимната съгласуваност, възможности и избор на пазара", твърди Томас Фогел, началник управление на информацията на "Новартис Фарма".

"След решението на Първоинстанционния Европейски съд от миналия септември, "Майкрософт" е решен да предприеме всички необходими стъпки, за да осигури пълното ни съответствие с европейските закони", каза Брад Смит, главен юридически съветник в "Майкрософт".

По думите му, чрез стъпката "Майкрософт" поема отговорността да изпълнява принципите в частта от решението на първоинстанционния Европейския съд за взаимната съгласуваност във всички ключови продукти на "Майкрософт".

Няма коментари: