събота, 23 февруари 2008 г.

Помощ, следят ме

Помощ, следят ме
в. Капитал
Петър ГАВРИЛОВ
Как да опазим кореспонденцията си от непозволен достъп
Имате чувството, че комуникациите ви са подслушвани? Някой (или някои) ви четат пощата и съобщенията no Skype и ICQ? Има няколко прости начина това да не става.
На първо място - дори и полицията да има всевъзможни законови (подзаконови или направо незаконни) начини и основания да ви следи, никой нормативен акт не ви задължава да ги улеснявате в тези им занимания. Т.е. активната или пасивна защита на собствените ви комуникации не подлежи на санкции по нито един закон, каквото и да говорят служителите в разни силови ведомства. Освен тях може да ви следят конкурентите или работодателят (ако работите в обладан от параноя български телеком например), както и някой друг субект, желаещ да има информация за парите или имотите ви. Може да става дума и за комбинация от горните фактори - например МВР служител прави „приятелска" услуга на ваш не толкова добър приятел.
Криптиране и шифроване
На първо място „почистете" компютъра си от всички съмнителни програми, особено от тези, които отварят нови портове за връзка. Много внимателно следете за „троянски коне" и софтуер, който записва какво набирате на клавиатурата си. След това се погрижете никой да не може да „слуша" връзката между вас и доставчика ви. Най-често там комуникациите могат да претърпят пробив. При преноса на данни между самите доставчици сигурността е доста по-голяма, кабелите не позволяват неоторизирано „закачане" и не на последно място обемът на информация е толкова голям, че ще е трудно да бъдете случайно следен.
Ако интернет доставчикът е дал достъп до вашите данни, тогава ситуацията е различна. Ако не желаете да бъдете идентифицирани по IP адрес, ползвайте публичен достъп до интернет - Wi-Fi или интернет кафета - там IP-та се раздават автоматично и едва ли някой ще ви запомни, освен ако не се набивате много на очи. Ако ползвате хотелски мрежи, които се плащат с кредитни карти, имайте предвид, че това е все едно да се подпишете под В? адреса, ако картата е на ваше име. Ползвайте пощи, които са извън България (Yahoo и Gmail), както и не влизайте в няколко пощи от един и същ IP адрес -иначе лесно може да се засече, че те водят към вас.
Ако имате няколко акаунта
(потребителски имена) за Skype и ICQ, ползвайте същите методи. Не е задължително информация да се предава в текстов файл - може да заснемете писмо с фотоапарат и да го пратите като jpg, да изговорите текста пред микрофон или камера и да го качите на сървър под друго име с разширение .avi или .мрЗ - това са елементарни трикове, но в играта на котка и мишка и те могат да са от полза.
Има доста криптиращи програми (както и хардуер), така че, ако писмата ви бъдат прихванати по канала за достъп до интернет, да бъдат трудни за разкодиране. Заслужава си да опитате софтуери като RoboForm, AutoKrypt, Secure Text и др. Старо правило е, че няма парола, която да не може да бъде разбита, въпросът е дали времето и ресурсите, които ще отнеме това, си заслужават усилията. В повечето случаи не.
Проверете помещението, в което държите компютъра си за сканиращи, подслушващи и записващи устройства - може да звучи като сценарий на тъп филм, но те вече са достатъчно евтини и малки, за да може за около 1000 лева да окичат дома ви с камерки и микрофончета. Има ги и в няколко софийски магазина, и в интернет, разбира се. Може да ползвате и радио, и GSM смутители, ако се съмнявате, че около вас има дистанционно предаващ скрит приемник - на цена от 150 до 300 лева покриват почти напълно радиоспектъра. Това обаче не ви спасява, ако предавателят е с кабел, по който се захранва и предава данни.
Телефони
В случай че имате предплатена SIM карта, не я слагайте в телефона, в който сте ползвали редовната си - апаратът излъчва IMEI код, с който може да бъде идентифициран. Телефонът може да бъде и установен като местоположение в пространството благодарение на сигналите, които излъчва към околните клетки на оператора. Може да бъде следен цял периметър за наличие на телефони, работещи в него.
Ако ползвате два или три апарата, и те могат да бъдат „закачени" за подслушване поради факта, че непрекъснато са били в компанията на първоначално следения. Ако искате ниво на секретност над нормалното, включвайте втория (третия и т.н.), когато останалите са изключени. Нестандартен ход е ползване на карти от чужди (небългарски) оператори в роуминг. Не е невъзможно да бъдат следени, но цялостното проследяване на комуникациите през задграничен номер ще постави следящите ви служби в по-официално положение, в случай че ви следят незаконно. В България можете да бъдете закачен за следене, без дори телекомът да разбере това - МВР има апаратура и кодове за достъп, предоставени според лицензите на трите оператора от самите тях.
И накрая - ако не искате важна за вас информация да бъде проследена, просто не я пращайте през интернет и не я казвайте по телефона...
***
Текст под снимка
Личният ви живот също може да се вижда на някой монитор
стр. 85

Няма коментари: