сряда, 20 февруари 2008 г.

Реакции в САЩ след оттеглянето на Фидел Кастро от властта


Реакции в САЩ след оттеглянето на Фидел Кастро от властта


дата : 20 февруари 2008 г. 7:52 ч.

104 членове на Камарата на представителите на американския Конгрес изпратиха писмо до американския държавен секретар Кондолиза Райс, в което призовават Вашингтон да преразгледа из основи политиката си спрямо Куба след оттеглянето на Фидел Кастро от властта, предаде Франс прес.
"След 50 години настъпи време да мислим и да действаме по нов начин спрямо Куба", се казва в писмото. Инициативата е подета от членовете на Камарата на представителите от Републиканската и Демократическата партия, които са за вдигането на икономическото ембарго на Вашингтон срещу Хавана.
Депутатите, подписали писмото, упрекват Вашингтон, че не е постигнал нищо, за да принуди кубинското правителство да се промени, през петте десетилетия, през които американската политика е залагала само на икономически санкции и изолирането на Куба.
Кандидат-президентите от Демократическата и Републиканската партия също коментираха решението на Кастро да се оттегли от властта, предаде Ройтерс. Хилари Клинтън и Барак Обама се обявиха за вдигане на икономическото ембарго срещу Хавана.
"Ще кажа на новото ръководство на Куба, че американският народ е готов да се срещне с него, ако той поеме напред по пътя на демокрацията", заяви Клинтън. "Оттеглянето на Фидел Кастро е само първи етап, който е много важен, но е недостатъчен да донесе свобода на Куба", каза Обама.
Той допълни, че ако комунистическият режим започне да отваря Куба към сериозни демократични промени, САЩ трябва да са готови да започнат да взимат мерки за нормализиране на отношенията и отменяне на ембаргото. Според Обама свободата на кубинския народ е кауза, която трябва да обедини американците.
Джон Маккейн се обяви против вдигането на икономическото ембарго срещу Куба. Той настоя, че икономическите санкции трябва да са в сила, докато в Куба не се произведат демократични избори и Хавана не освободи политическите затворници. Майк Хъкаби изрази мнение, че Куба изобщо няма да се промени, докато Кастро е жив.

actualno.com

Няма коментари: