четвъртък, 29 януари 2009 г.

Брутните* рекламни обеми на медиите възлизат на 314 млн. лева

Класа - 11 стр.
Брутните* рекламни обеми на медиите възлизат на 314 млн. лева

Румяна КЪНЧЕВА , Борислав ДОМУСЧИЕВ,

bTV е лидер сред телевизиите, най-рекламирани в печата са автомобили, финансови услуги и козметика, сочат данни на TV Plan/TNS
Запазва се тенденцията за доминация на телевизията с над 60% от всички рекламни постъпления. Най-големи обеми са привлекли bTV и Нова тв, като акумулираните постъпления от реклама на всички канали на MTG Group са съпоставими с тези на лидера bTV Най-чувствителен ръст на рекламни приходи се отчита при каналите Diema, Diema Family u Diema 2. 2008 г. бе успешна и за най-новия тв канал с национално покритие TV2 - 3,2% от рекламните приходи в телевизията през последното тримесечие са насочени към този канал, като след него по обем са приходите на FoxLife. Рекламните обеми в печатните издания, следени в мониторинга на TV Plan/TNS, възлизат на приблизително 50 млн. лева за четвъртото тримесечие на 2008 година. Наложилата се през последните няколко години тенденцията за увеличаване дела на реклама в списания за сметка на вестници се задълбочава, като за периода октомври-декември съотношението е съответно 53% общо за групата "списания" (40% привличат месечните, 13% седмичните) към 47% общо за групата "вестници" (36% в ежедневници и 11% в седмичници). Сред списанията с приходи над 1 млн. лева лидери са насочените към дамската аудитория EVA, Arnica, Grazia и Elle. При всекидневниците водеща позиция задържат изданията на вестникарската група "България" "24 часа" и "Дневен труд". Вестник "Класа" се нарежда сред първите 10 с брутен рекламен обем за периода 181 хиляди лева Най-рекламирани продуктови категории през последното тримесечие са "мобилни комуникации" (вкл. вериги магазини), "автомобили", "лекарства и продукти на билкова основа", както и "банкови услуги" - в частност депозити. В телевизия най-големи инвестиции за реклама са направили водещите рекламодатели в категорията "хранителни стоки", следвани от "козметика", "напитки", "лекарства и продукти на билкова основа" и "телекомуникации". В печатните медии класацията се различава, като най-рекламирани са "автомобили" и продукти за спорт и свободното време, "финансови услуги" и "козметика".
* Калкулациите на рекламните обеми са на база официалните рекламни тарифи на съответните медии (без отчитане на отстъпки)

Няма коментари: