неделя, 25 януари 2009 г.

Световната финансова криза не пощади и интернет търсачките

Дневник - Компании&Финанси - II стр.
Световната финансова криза не пощади и интернет търсачките

Никола ГЕОРГИЕВ

Лидерите на пазара на интернет търсачките - Google и Yahoo!, обявиха интересни решения на база на резултатите от последното тримесечие за 2008 г. От двете корпорации заявиха, че въпреки по-слабия ефект на кризата върху ИТ бизнеса браншът няма да остане незасегнат от глобалната криза.
От Google заявиха, че за първи път в историята на компанията се наблюдава спад в ръста на приходите. За разлика от предишни години, когато от корпорацията обявяваха растеж с над 30% на годишна база, за 2008 г. резултатът е с едва 18% по-добър от предходната. Това влошаване на финансовите резултати на компанията се дължи предимно на свиването на рекламния бизнес в интернет, основен източник на приходи за държащата около 60% от пазара на on-line търсенето корпорация.
Няколко дни преди да излязат официалните резултати за последното тримесечие на 2008 г., говорител на Yahoo! заяви, че от компанията ще замразят заплатите на служителите си. От корпорацията, държащата второ място на пазара на интернет търсене, с дял от около 20%, смятат, че подобен ход е в интерес на акционерите и самото дружество. Освен финансовата криза през 2008 г. Yahoo! бяха изправени и пред други трудности. След като създателят на компанията Джери Янг отказа оферта за сливане от Microsoft на стойност $47 млрд., срещайки недоволството на акционерите, мястото му на изпълнителен директор зае Кaрол Барц. От компанията се надяват, че позитивно настроената към евентуална нова оферта от страна на Microsoft Барц ще успее да върне славата на Yahoo!.

Няма коментари: