петък, 30 януари 2009 г.

БНТ вдига студио за 5 млн. лева

Труд - 7 стр.
БНТ вдига студио за 5 млн. лева

Соня СПАСОВА

Ново студио за 5 млн. лв. започва да строи БНТ, съобщи вчера шефката на медията Уляна Пръмова. Сумата включва още изграждане на хранилище, специална климатизация и акустика, гримьорни. Помещението ще бъде от 700 кв. м. Предвижда се догодина оттам да се излъчват предавания, за които сега е наета зала 2 на НДК - като „В неделя с..." и „Бъди звезда".
В хранилището пък ще се премести архивът от 750 тона касети и рулони на БНТ. До юни те ще останат в бившата Захарна фабрика, после временно ще се съхраняват в пригодено за целта място в Националния радиотелевизионен център (НРТЦ).
В БНТ вече работи архивираща система за 2,3 млн. лв. Само „почистването" на един филм, преди да се пристъпи към цифровизация, струва 10 000-15 000 долара, уточни Пръмова. От 3 февруари БНТ 1 започва да излъчва документални филми, посветени на 12-те романа, финалисти в кампанията „Голямото четене". За снимките повечето от режисьорите са пътували до местата, за които става дума в книгите. Водещият на „Панорама" Бойко Василев например ходил в Прилеп, Македония, където е роден авторът на „Железният светилник" Димитър Талев. Режисьорът Стоян Радев за книгата „Малкия принц" пък отишъл в Мароко и пустинята Сахара. Само аз и Андрей Слабаков не пътувахме, пошегува се Владимир Люцканов, който защитава „Властелинът на пръстените". А Слабаков, чиято продукция е за „Под игото", отвърна: „Аз исках да ходя до Диарбекир, но нямаше пари."

Няма коментари: