четвъртък, 29 януари 2009 г.

Интернет компании търсят купувачи за бизнеса си

Дневник - Компании&Финанси - I стр.
Интернет компании търсят купувачи за бизнеса си

Даниела СТЕФАНОВА

„Орбител“ и „Еърбайтс“ също се продават
Вусловията на глобална финансова криза интернет компании в България опитват да сменят собственика си. Проверка на „Дневник“ показа, че в момента няколко оператора са обявили бизнеса си за продажба. Според източници от сектора в тази група влиза една от първите интернет компании в България, разраснала се до алтернативен оператор - „Орбител“, собственост на унгарската „Мадяр телеком“, която пък е част от „Дойче телеком“. Купувач си търси и „Еърбайтс България“, част от международен холдинг, специализиран в интернет услуги в Централна и Източна Европа. Присъства още в Полша, Украйна и Румъния. Собственост е на швейцарския телеком Swisscom. Запознати добавят към групата и „Нет ис сат“. Вчера две други български компании в сектора обявиха сливането си -ITD Network е новият собственик на „България онлайн“.
От „Орбител“ не отрекоха, че се продават. „Нужно ни е време, за да обмислим как да го анонсираме, за да няма спекулации“, заявиха от оператора, който е основен играч на интернет пазара за бизнес абонати. Компанията продаде 100% от акциите си на унгарската „Мадяр телеком“ (с по-старо име „Матав“) през 2005 г. Сделката означаваше индиректно навлизане в България на „Дойче телеком“, мажоритарен собственик на унгарския телеком. Очакваше се след нея „Орбител“ да спечели голяма част от клиентите на БТК. Това обаче не се случи не само с „Орбител“, но и с останалите алтернативни оператори, които заедно държат 1-2% от пазара. Освен това на пазара у нас действа и друга компания, собственост на „Дойче телеком“ - „Новател България“, която се явява вътрешна конкуренция на „Орбител“. С идеята да консолидира малки квартални ланове в София преди две години се появи и „Еърбайтс“.
Компанията купи 7 LAN мрежи („Бали студио“, „Менател ЕН“, „Спийднет. БГ“, „Кабелни интернет системи“, „Стендбай“, „Сателитни интернет мрежи“ и „Аплет“) и спря. По нейни данни има 11 хил. клиенти. „Не сме обявявали официално, че се продаваме, но се водят разговори“, каза мениджърът на „Еърбайтс“ Николай Иванов. Фирми от бранша потвърдиха, че са получили запитване дали се интересуват от закупуване на „Еърбайтс“.
Експерти твърдят, че „Еърбайтс“ е загубила много от абонатите на купените ланове, защото е оставила управлението на бившите собственици. По данни на КРС според броя абонати операторът се нарежда сред десетте най-големи доставчици на интернет в България с 2% пазарен дял през 2007 г. „Голяма част от компаниите са направени, за да се продадат, и за някои времето наближава“, смята Димитър Ганчев от Сдружението за електронни комуникации и бивш управител на „Бол.бг“, купена преди година от финансовия инвеститор CEE Growth Luxembourg. Фондът купи и „Пауър нет“ и в момента тече консолидация между двете дружества. Ганчев очаква, че скоро фондът ще продаде купените компании на стратегически партньор. Според него телеком бизнесът иска сериозни инвестиции и затова е необходима консолидация на национално ниво. „В момента повечето оператори покриват един град, а съотношението между служители и абонати е лошо - много хора работят за малко абонати“, смята Ганчев. В условия на криза ITD Network купи интернет доставчика „България онлайн“. Сделката е факт от няколко дни. „Със закупуването на „България онлайн“ ITD Network продължава да участва в консолидационния процес в телеком бранша у нас, като инвестира в придобиване на мажоритарни дялове от компании със сходен предмет на дейност“, каза изпълнителният директор Димо Николов. През 2006 г. компанията издаде емисия корпоративни облигации за 4.5 млн. лв. Средствата бяха насочени за изкупувания и инвестиции главно в Южна България. До редакционното приключване на броя „Нет ис сат“ не бяха открити за коментар да потвърдят, че се продават.

Няма коментари: