вторник, 3 февруари 2009 г.

Марките, с които САЩ остават в историята

Класа - 25 стр.
Марките, с които САЩ остават в историята



Американският начин на живот се свързва предимно с висококалорични храни, готови за консумация за няколко минути, силно газираните напитки, както и с лесния начин за търсене на информация. Но компаниите производители на тези продукти не само успяват да пробият в САЩ, но и да се превърнат в нарицателно за щатския лайфстайл, станал популярен из целия свят.
Веригата за бързо хранене McDonald's е най-голямата подобна корпорация в света, обслужваща над 50 млн. клиенти ежедневно. Символът на McDonald's е клоунът Роналд. Най-продаваният сандвич е чийзбургерьт, а най-известният - Биг Мак.
Компанията води началото си от 1940 г., когато братята Дик и Мак Макдоналд отварят ресторант в Сан Бернардино, Калифорния. Представената от тях система за бързо обслужване през 1948 г. поставя началото на принципите на съвременния ресторант за бързо хранене. Повечето самостоятелни ресторанти предлагат на клиентите обслужване както на гише, така и драйв услуга, известна в много страни като McDrive.
Според книгата Fast Food Nation на Ерик Шлосер почти един от всеки осем работници в САЩ на някакъв етап от живота си е работил в McDonald's. В книгата още се твърди, че McDonald's е най-големият частен оператор на детски площадки в САЩ, както и най-големият купувач на говеждо и свинско месо, картофи и ябълки.
McDonald's е символ на глобализацията. Списанието The Economist изготвя индекса Биг Мак, който представлява неформален метод за измерване на паритета на покупателната способност между две валути. Стойностите на индекса Биг Мак се използват за проверка на това до каква степен еднаквите стоки имат еднаква цена в различните държави.
Основният конкурент на Burger King започва през 1954 г. в американския град Маями, когато е открит първият ресторант с това име, предлагащ хамбургери за 18 цента и млечни шейкове. Сега веригата притежава 11 435 заведения за бързо хранене в 57 страни по целия свят.
Вечната бойна между Cola u Pepsi Битката между Coca-Cola и Pepsi е корпоративният вариант на войната между Монтеки и Капулети. Pepsi-Cola, обикновено наричана само Pepsi, е американска безалкохолна напитка, произвеждана от PepsiCo (или нейни ли-цензополу-чатели) и продавана по цял свят в магазини, ресторанти и автомати за напитки. Подобно на нейния основен конкурент Coca-Cola, Pepsi е създадена първоначално с намерението да облекчава стомашно неразположение. Марката е регистрирана на 16 юни 1903 г., а самата напитка е създадена на 28 август 1898 г. от фармацевта Кайлаб Брадхам. През 1898 г. Brad's drink е прекръстена на Pepsi-Cola, a на 16 юни 1906 г. е регистрирана като търговска марка. Талисманът на компанията е Pepsiman.
Coca-Cola от своя страна е една от най-разпознаваните и продавани търговски марки в света. Изобретена е през 19-и век от американеца Джон Пембъртън, който я замисля като лекарство, което се купува без рецепта. Благодарение на агресивната маркетингова политика от страна на бизнесмена Ейза Григс Кандлер, напитката става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през XX век, като продължава да е такава и през новия век.
В наши дни Coca-Cola се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество франчайзингови фирми, които го бутилират и дистрибутират. Точната рецепта на газираната напитка е легендарна търговска тайна. Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на Sun Trust Bank в Атланта, Джорджия. Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Coca-Cola да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях), а има и други, които са знаели процеса на създаването й. Името на продукта идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатор. Основните съставки са вода и захар.
Да се видим за по кафе Друга популярна шатска компания, пожънала успех в цял свят е Starbucks. Известната кафетерия винаги е била място, където можете да откриете горещо кафе по всяко време на деня. Но през 1971 година човек е трябвало да пътува чак до единствения магазин в емблематичния за Сиатъл Пайк Плейс Маркет. Първият обект отваря врати през 70-те години на миналия век. Името идва от романа на Хърмън Мелвил, "Моби Дик", една класическа американска новела за лова на китове през 19-и век. Морското име изглежда подходящо за компания, която внася и предлага най-доброто кафе в света на измръзналите, жадни жители на Сиатъл. Емблематична година за развитието на корпорацията е 1982, когато Хауърд Шулц се присъединява към Starbucks. По време на бизнес пътуване до Италия той посещава най-известните еспресо барове в Милано. Впечатлен от тяхната популярност и култура, той вижда потенциала им в Сиатъл. Той е прав -след като опитва напитките latte u mocha, Сиатъл бързо се пристрастява към кафето. През 90-те години Starbucks вече се разпростира извън Сиатъл, първо в останалата част на САЩ а после в цял свят. След като става една от първите компании, които дават право на служителите си на непълен работен ден да закупуват акции на компанията, Starbucks става акционерно дружество. В началото на новото хилядолетие явлението "кафе-верига" продължава да се разраства. Към момента Starbucks има повече от 15 000 заведения в над 40 страни.
Потърси го в Google Преди няколко години това беше почти неизвестна на никой система за търсене на информация в интернет. Днес - най-мощната търсеща машина, с над 150 000 000 заявки за търсене дневно, индексирани над 1,6 милиарда страници (общо 5 милиарда в целия интернет), "говореща" близо 30 езика, заемаща 15-о място в списъка на най-посещаваните сайтове в САЩ. Google (терминът между другото според някои източници означава число с клонящ към безкрайност брой нули след единицата) възниква в средата на 90-те години като кандидатска работа в Станфордския университет. По онова време създателите му Сергей Брин и Лари Пейдж карат аспирантура във факултет по информатика, като Сергей изследва технологиите за събиране на информация, а Лари анализира интернет. Двамата съвсем скоро стигат до извода, че двете теми имат много общо и обединяват усилията си, заемайки се с общ проект, представляващ технология за търсене и индексиране на информация в интернет.
И така, през септември 1998 г. стартира бета версия на сегашния Google в интернет. Същността на технологията на Google се състои в това, че търсещата машина не само индексира ключовите думи, съдържащи се в web страниците, но и прави оценка на това от колко други страници има хиперлинкове към тази страница. Съвсем логично следва търсене на инвеститор. За разлика от Yahoo, която е финансирана неколкократно, тук финансирането е еднократно, като пари дават Sequoia Capital u Kleiner Perkins Caufield & Byers , които през юни 1999 г. "наливат" в основите на Google капитал в размер на $25 млн. През 2001 г. Google успява да върне вложените средства и да излезе на печалба. Сред другите забележителни US марки са Microsoft, Apple, IBM, HP u др.

Няма коментари: