понеделник, 2 февруари 2009 г.

Човешка грешка блокира "Гугъл"

24 Часа - 31 стр.
Човешка грешка блокира "Гугъл"



Търсачката сочеше всички намерени сайтове като вредни
Най-популярната интернет търсачха „Гугъл" остана блокирана в събота за около час, съобщиха агенциите. Вътрешно разследване в компанията изясни, че проблемът е причинен от човешка грешка. Засечката се появила към 14,27 ч по Гринуич (16,30 ч българско време) и продължила до 15,25 ч. Когато потребителите пускали търсене по ключови думи, „Гугъл" сочел, че всички сайтове от получения списък са вредни. Съобщението гласяло „Сайтът може да навреди на компютъра ви".
Обяснението дойде по-късно. Вицепрезидентът
на „Гугъл" Мариса Майер съобщи на блога на търсачката googleblog.blogspot.com,
че причината е свързана с човешки фактор. Много големи интернет търсачки сътрудничат с компанията stopbadwar e .org, която установява кои са вредните за компютрите уебсайто-ве. В тази фирма изучават потребителските жалби и съставят списък на сайтовете, които представляват опасност и не бива да бъдат ползвани. Списъкът се обновява редовно и се предоставя на „Гугъл".
В събота подобен списък е бил даден на дежурния оператор в търсачката, но той, вместо да постави предупредителен знак само на посочените в него уебсайтове, го е направил върху всички, които излизат в резултат на дадено търсене.
„Ние внимателно разследваме инцидента и ще пуснем по-надеждна система за проверка на файловете, за да не се повтаря подобен инцидент", обеща Мариса Майер.
Подобна засечка в такива размери се случва за първи път в историята на „Гугъл" и е удар по имиджа му. Преди обяснението на Майер потребители в мрежата, за които „Гугъл" е равносилен на интернет, оживено дискутираха каква е причината. Някои предполагаха, че търсачката тества нова система за блокиране на сайтове. Други твърдяха, че проблемът се дължи на масирана атака на хакери. Това е невъзможно според експерти, защото „Гугъл" работи с много сървъри, пръснати на различни места. Поради това централна хакерска атака е на практика малко вероятна.

Няма коментари: