четвъртък, 5 февруари 2009 г.

Facebook празнува пети рожден ден

bpost.bg - Технологии
Facebook празнува пети рожден ден



След 5 години съществуване Facebook има повече от 150 милиона активни потребители.
Днес всеки един от сто и петдесетте милиони потребители на Facebook получи специален подарък от социалната мрежа. Виртуални плюшени мечета, халби бира и четирилистни детелини отбелязаха петия рожден ден на един от най-посещаваните сайтове.
Основателят на Facebook Марк Зукърбърг насърчи юзърите на социалната мрежа да споделят своите подаръци с онези, с които са свързани чрез сайта и по този начин да изкажат към тях своята благодарност.
По повод рождения ден на Facebook Зукърбърг каза, че компанията усилено работи за подобряването на мрежата. Целта е да бъде все по-лесно и удобно комуникирането и разбирането на хората, както и да бъде по-ефективна и приятна тяхната виртуална връзка.
Проектът, който се ражда в студентска стая през 2004г., постига забележителен успех за едва половината десетилетие, в което е бил на бял свят. Активните потребители на Facebook надхвърлят 150 милиона и по този показател доста категорично побеждават мрежата на MySpace, където има 130.
Предимството на Facebook пред неговата най-голяма конкуренция е, че в мрежата на Зукърбърг потребителите общуват само с хора, които познават и дават достъп до своята информация единствено на тях. При MySpace съществува огромен брой регистрирани герои от филми, знаменитости, дори сериали, добавени от ПР-агенции с рекламна цел. За сметка на това Facebook позволява на юзърите си да споделят истинското си име, своите снимки и лична информация и да не страхуват от злоупотреба.
Не бива да се забравя и че „населението“ на Facebook расте главоломно с всяка изминала минута. На всеки шест месеца например потребителите на възраст 25-34 години се удвояват. Американските юзъри между 35 и 54 години пък само за една година са се увеличили с 276%. Потребителите над 55 години са все по-заинтересувани от социалната мрежа и в сравнение с началото на 2008г. сега са със 194% повече.

Няма коментари: