вторник, 26 май 2009 г.

Вени Марковски, председател на "Интернет общество": Кирилица в нета е революция

Стандарт - 15 стр.
Вени Марковски, председател на "Интернет общество": Кирилица в нета е революция

Боряна ЙОТОВА, Руслан ЙОРДАНОВ

Виртуални компромати? Такова животно няма, казва Вени Марковски
Българското правителство първо подаде заявка за регистриране на домейни на кирилица. Ден след нас и Русия изяви желание да въведе славянската азбука в интернет. Какво ще промени кирилизацията на мрежата? Научиха ли се партиите да агитират във виртуалното пространство? Ще се пренесат ли предизборните мръсни игри в мрежата? По тези въпроси "Стандарт" разговаря с председателя на "Интернет общество" Вени Марковски.
- Г-н Марковски, какво ще се промени с появата на кирилизирани домейни?
- Появата на домейни на кирилица и на всички азбуки, освен латиницата, ще бъде най-голямата промяна в интернет, откакто е създадена самата мрежа. Може да се каже, че след 1993 г., когато се появява световната мрежа в този вид, в който я познаваме, това ще бъде втората революция в интернет. Ако преди това имаше само електронна поща, сега има само сайтове, на които човек, за да стигне, трябва да разпознава латиницата. Появата на домейни на различни азбуки ще позволи на хора, които не разпознават латиница и не знаят английски, да работят с интернет, без някой да им казва кое как да изпишат. Представете си какво щеше да се случи, ако интернетът беше измислен не в Америка, за да се основава на английския, а в Китай? Ние в момента нямаше да можем да напишем и един домейн. В момента има милиард и половина потребители на мрежата. Това са на практика хората, които знаят английски или изобщо латиница. А само в Китай има един милиард души, които не знаят латиница. Да не говорим за Индия или Арабския свят.
- Нашата азбука ли е първата, която ще навлезе след латиницата?
- Аз лично се надявам, че ще бъде първата, защото нивото на готовност и в Русия, и в България е доста по-напред от другите страни, но няма гаранция. Надпреварата е голяма. В Русия това е въпрос, който стои в дневния ред и пред Медведев, и пред Путин. В България с тази инициатива се занимават Ивайло Калфин, Сергей Станишев и Георги Първанов. На практика това е българска инициатива.
- Това означава ли, че в близко време сайтът на правителството ще стане например правителство.бг, а не government.bg?
- В някакъв момент, когато това се случи, човек ще може да си пише всичко на кирилица. Европейските структури също ще са длъжни да пишат на кирилица и да си пишат имената на български, което ще е по-лесно за нашите потребители. Разбира се, когато това се случи, ще има дублаж, защото не всички знаят български или имат кирилица на клавиатурата. В Русия, Украйна, Македония, Сърбия също ще имат това удобство да си пишат на кирилица. Хората не осъзнават какво улеснение е това, защото си мислят, че всички знаят латиница. Но ние не сме длъжни да знаем латиница. Освен това, има множество начини за изписване на българските думи на латиница. Например, ако някой иска да си направи сайт джоджен.бг, доста ще мисли как точно да го изпише на латиница.
- Това скъпо ли ще струва на българската държава?
- На държавата няма да струва нищо, защото е изградено публично-частно партньорство. Това се прави от сдружение с нестопанска цел - Публичен интернет регистър, в който участва държавата чрез ДАИТС, Интернет общество, сдружението за електронни комуникации, които са интернет операторите и бизнесът, който ще финансира това.
- А пред кого сме подали заявката за регистрация?
- Домейнът ще се регистрира в така наречените коренни сървъри, за да може да се вижда в цял свят. Това се решава от Интернет корпорация за имена и адреси (ICAN). Тя определя какви домейни да има - какво ще пише след точката и дали ще е на кирилица, латиница или друга азбука.
- Промяната на правителството може ли да спре тази инициатива?
- Ако изберем хора, които не знаят какво е интернет, или смятат, че всички трябва да знаят латиница, или сменят официалната азбука, тогава - да.
- Появата на домейни на кирилица ще накара ли децата да пишат повече на кирилица и да се преодолеят проблемите с правописа най-вече на думи с "ъ"?
- Надявам се да помогне. Писането на български с латински букви се нарича "методиевица", защото св. Методий остана без азбука. Има и друг вариант, "климентица", защото и св. Климент остана без азбука. Това е, когато пишеш на английски с кирилица. Но за децата ще зависи от родителите, не може да разчитаме единствено технологиите да ги научат на български.
- Вече сме в разгара на предизборната кампания. Политиците успяват ли пълноценно да използват възможностите на мрежата?
- Да. Сега повече се използва интернет, в повечето случаи обаче това става кампанийно. Изведнъж се появиха сумати политици къде ли не, но се вижда, че зад проявите им стоят предизборни щабове. Не са много тези, които имат дългосрочна визия за работа в мрежата, но все пак има и такива.
- През последните седмици повечето партийни лидери се регистрираха в социалната мрежа "Фейсбук".
- Фейсбукът е модерен, но има много други начини за присъствие във виртуалното пространство. Има и политици с лични блогове - например Ивайло Калфин води свой дневник от 2006 г.
- Калфин напоследък е занемарил писането в личния си сайт.
- Това е доказателство, че той самичък си пише блога. Ако беше прекалено активен, човек започва да се съмнява той ли го пише, или някоя секретарка. Все повече политици по света възприемат мрежата като необходимата технология. Обама спечели изборите в САЩ главно благодарение на интернет. Това, че в България не се използва по този начин, показва, че сме изостанали малко, а не че някой се съмнява в това.
- Доколко виртуалната агитация е ефективна, като имаме предвид, че голямата част от гласуващите са възрастни хора?
- Трудно е на този етап да се измери ефективността, освен ако не се направи специално проучване. Правил съм изследвания за предишни избори и определено има ефект. У нас близо 3 млн. души ползват интернет и те не са възрастни хора. При всяко положение повече хора имат достъп до мрежата, отколкото са тези, които четат вестници.
- Пренасянето на кампанията няма ли да засили компроматната война, доколкото мрежата позволява известна анонимност?
- Няма анонимност в интернет - това е заблуда. До момента не сме видели компроматна война в истинския смисъл на думата - някой да разпространява лъжи и инсинуация. Единственият, който се оплаква от това, че срещу него се води компроматна кампания, е столичният кмет. Но това, което Бойко Борисов цитира като черен PR, са негови думи от речта му пред българите в Чикаго. Така че аз тук не виждам компромат. Ако не беше ги говорил, нямаше да му ги изкарат.
- Каква кампания бихте препоръчали на политиците като най-удачна за тези избори?
- Трудно е да се даде кратък отговор. Зависи от това кой иска да прави кампания и какви са целите. В един случай и банерите вършат работа. Например за Бойко Борисов е достатъчно да види, или по-скоро някой да му каже, че има банери в интернет, за да реагира. Други водят сериозни блогове - като Минчо Спасов от НДСВ. Друг път е много удачно да се направят дискусионни форуми, където хората да обменят идеи. Българите все още не навлезли толкова навътре. Дори "Фейсбук" и "Туиттър" се ползват от сравнително ограничен кръг хора и това си личи и по броя на привържениците и по броя на противниците на съответните партии.
- Общуването в интернет става по-непосредствено, все едно политикът е седнал на една маса със своите избиратели.
- В България дори когато човек е седнал в залата сред публиката, си мисли, че човекът на трибуната му е братовчед. У нас изобщо липсва уважение към политика. Липсва уважение дори към другия човек, съседа, приятеля.
- "Интернет общество" ще участва ли по някакъв начин в изборите?
- Ние подкрепихме конкретни кандидати за Европарламента, които споделят нашите ценности и са наши членове - Ивайло Калфин, Кристиян Вигенин, Илияна Йотова. Йотова направи нещо, което мина незабелязано - успя да осигури доста пари за безопасен интернет и за защита на децата онлайн.

Няма коментари: