четвъртък, 28 май 2009 г.

Риболовният сезон започна

Пари - 15 стр.
Риболовният сезон започна

Христо ЛАСКОВ

Масова phishing атака плъзна из Facebook, очаква се бум
Check redmate dot be. Подобно на това съобщение с различни адреси плъзна масово из българското Facebook пространство през миналата седмица. При отваряне на този линк нищо неподозиращият потребител е препращан на сайт, който е точно копие на началната страница на най-популярната социална мрежа у нас, и иска имейл и парола. Проблемът е, че веднъж въведени, те стават притежание на трето лице, което може да ги използва, както си поиска. Иначе казано - имаме си първата phishing атака в българското Facebook пространство.
Началото
И докато това е първата масова подобна атака през социална мрежа, phishing-ът в България има малко по-дълга история. Преди 2 години например имаше опити за подобни атаки към онлайн банкирания на няколко популярни български банки. Сега обаче размерите на атаката са толкова големи за пръв път. За атаките от 2007 г. няма и информация доколко опитите за достъп до лична информация са били успешни, но сега са хванати доста хора, коментира Милко Георгиев, консултант по интерактивен маркетинг.
Разпространението
Механизмът на заразяване е двоен - или през приложение, или вече с веднъж открадната парола през акаунта, който е зомбиран, коментира Георгиев. По думите му този път атаката е доста масирана.
На практика това е и стандартен начин на разпространение на phishing атака, подобен на вирус -веднъж заразен, потребителят разпраща, без да знае, зловредния код на всички контакти в мейл листата си например.
Опасностите
За масовостта на атаката спомага и разпространението на интернет у нас - за последните 8 години ръстът им е 450.7%, показва статистиката на internetworldstats. com. Въпреки това обаче за разлика от САЩ и Западна Европа у нас пенетрацията на интернет е все още ниска (според статистиката на Алфа Рисърч около 38% от българите използват интернет), което означава, че общото ниво на интелекта в интернет е все още по-високо от средното, казва Георгиев. Като причина за разпространението на заразата той изтъква факта, че Facebook е много благодатна среда за подобен тип атаки поради своята популярност и най-вече поради своята софтуерна архитектура.
По думите му подобни phishing атаки отдавна са факт и не са единични случаи. Колкото по-информатизирано става обществото ни, толкова по-интересно става то за такива атаки, твърди той. И все пак надали ще станем свидетели на бум от phishing атаки, коментира Георгиев. Все още твърде малко хора ползват електронно банкиране или други финансово ориентирани онлайн услуги, добавя той. Неминуемо обаче ще има ръст на тези проблеми, твърди Георгиев.

Няма коментари: