събота, 30 май 2009 г.

Facebook "говорит по русский"

Капитал - 48 стр.
Facebook "говорит по русский"

Константин НИКОЛОВ

Оценка от десет милиарда долара за компания, която не носи сериозни приходи? Няма проблем - представяме ви най-голямата социална мрежа в света Facebook. Сайтът не се търгува на борсата и стойността му може да бъде определена само чрез навлизането на различни инвеститори в него и платените от тях пари за подобно удоволствие. Например през 2007 г. Microsoft купи дял от 1.6% във Facebook за 240 млн. долара, оценявайки тогава компанията на 15 млрд. долара. И то за сайт, създаден от студента в "Харвард" Марк Зъкърбърг с едничката цел да сваля колежки?
Но новината за последния засега инвеститор във Facebook не е интересна само заради платените пари, а и заради произхода му. Руската инвестиционна група Digital Sky Technologies обяви, че плаща 200 млн. долара за дял от 1.96% във Facebook. Тази сума оценява социалната мрежа на 10 млрд. долара.
От Facebook веднага обявиха, че са били ухажвани от редица потенциални инвеститори, но са се спрели на DST заради "впечатляващия растеж и финансови постижения" на руската група. Наистина поне на хартия резюмето на Digital Sky изглежда впечатляващо. Сред активите им са руският портал с 50 млн. потребители Mail.ru, двете най-големи социални мрежи в Русия - Vkontakte.ru и Odnoklassniki.ru, както и Nasza-Klasa.pl в Poland, One.lv в Латвия и One.lt в Литва, като самата компания оценява бизнеса си на 1 млрд. долара. Мениджърите й твърдят, че нейните сайтове държат 70% от посещенията на руските уебстраници. DST и до днес е контролирана от двамата си основатели Юрий Милнер и Григорий Фингер. Самият Милнер влезе в светлината на прожекторите още през 1990 г. като първия съветски студент в един от най-престижните бизнес университети в САЩ - Wharton School. Още тогава младият руснак заяви, че перестройката на Горбачов ще му даде възможност да наложи американския стил капитализъм в СССР. Почти 20 години по-късно мечтата му явно не само се е сбъднала, но и се е разширила значително. Освен Милнер и Фингер инвеститор в DST e и Алишер Усманов - руски олигарх с интереси в металодобива. Той нашумя през последната година с опита си да получи пълен контрол над лондонския футболен клуб "Арсенал", което беше посрещнато на нож от привържениците на отбора. В момента милиардерът държи над 25% в "Арсенал". Според в. "Комерсант" (който също е собственост на Усманов) делът му в DST е около 32%.
Facebook обяви, че руската инвестиция не е свързана с нужда от пари. "DST ще подпомогне растежа ни в Източна Европа", заяви пред сп. Fortune оперативният директор на американската компанията Шерил Сандбърг. Руската група без съмнение ще допринесе с ноу-хау как се прави бизнес в Русия и региона. Digital Sky Technologies е инвеститор в някои от най-големите интернет компании в Русия, което позволява на групата да опитва различни бизнес стратегии. Лидерската позиция на DST също така дава възможност за създаване на регионална рекламна мрежа за всички сайтове, към които може да се включи и Facebook. Но не става въпрос само за реклама - в DST имат опит с продажбата на виртуални стоки и различни методи за електронни плащания - области, в които Facebook има сериозни амбиции. А и Милнер е убеден в добрата си инвестиция. "Постоянно слушам как социалните мрежи нямат изграден бизнес модел или че Facebook не носи пари. Но според мен е точно обратното. Именно по тази причина станахме партньори", заяви руският бизнесмен пред специализираното издание Venture Beat.
Коментаторът в технологичния сайт CNET Рейф Нидълмън твърди, че Facebook ще има и още по-голяма полза от сътрудничеството си с DST заради връзките на групата с руското правителство. Държавата официално няма никакви финансови отношения с местния интернет гигант, но според запознати Digital Sky се ползва със съответните протекции на високи нива, твърдят руски блогъри. Тамошният пазар е известен с недоброто си отношение към навлизащите чужди компании и подобни връзки ще са важни в случаите, когато Facebook търси да наеме местни специалисти или евентуално да придобие руски фирми.
Според специалистите Facebook ще трябва да докаже през следващите месеци и години, че може да носи пари, за да оправдае неофициалната си оценка от 10 млрд. долара. Компанията обяви, че приходите й ще достигнат 500 млн. долара през тази година и ще излезе на печалба през 2010 г. Някои рекламодатели все още не са сигурни в ефекта на социалната мрежа, тъй като според неофициални източници всеки от 220-те милиона нейни потребители е донесъл приход под 1 долар през 2008 г. Но въпреки тези опасения рекламите на сайта се увеличиха през последната година. Истинската стойност на Facebook ще стане ясна при листване на борсата. Зъкърбърг отдавна говори за превръщането на социалната мрежа в публична компания, но никой не може да каже кога ще стане това, особено при сегашните пазарни условия. Дотогава стойността й ще се оценява според навлизането на различни инвеститори като руската DST.

Няма коментари: