събота, 30 май 2009 г.

Ще купя. Скоро

Капитал - 41 стр.
Ще купя. Скоро

Мара ГЕОРГИЕВА

"Банкeрът е човек, който ти дава чадър само когато е слънчево." Според предприемача Елвин Гури тази мисъл на Марк Твен е особено актуална днес. Но финансовият дъждобран в кризисното време може да дойде от другаде - дузина фондове за дялови придобивания все още имат неизползван, привлечен преди време, капитал. Има инвеститори с пари, които са склонни да купят фирма, но изгодно. Предприемачите продавачи обаче запазват нереалистичните си очаквания за високи цени. Това замразява пазара на дялови инвестиции в България, но представителите на фондовете са оптимисти, че промяната ще дойде скоро.
Такава накратко е картината на бизнеса с дялови инвестиции, очертана на четвъртата конференция "Дяловото инвестиране в България и региона", организирана от "Капитал" в партньорство с DLA Piper, Global Finance, EmporikiBank и MMC (новото име на "ММ Консулт").
Готови за инвестиция
Последните 7-8 месеца почти липсваха подобни сделки в България, Румъния и Сърбия. Миналата година дяловите инвестиции в трите държави бяха за около 500 млн. евро. Рекордът обаче бе през 2007 г., когато сумата достигна 2.5 млрд. евро. Но тази статистика едва ли ще се повтори, тъй като в нея се включва и продажбата на БТК за 1.9 млрд. евро, която все още държи приза за най-голямата сделка на фонд за дялово инвестиране (AIG Inc) в Източна Европа.
Все пак интересът към региона не е изчезнал и по експертни оценки на участници в конференцията в следващите три години за трите държави е предвиден капитал от около 1.5 млрд. евро. В сектора очакват в близките шест месеца сделките да се раздвижат. Притиснати от трудностите, все повече предприемачи ще се принудят да приземят космическите си очаквания за цена, а успокояването на пазарите ще направи фондовете по-смели.
Близо десет фонда се интересуват от региона на Централна и Източна Европа и имат средства, с които да придобиват компании, сочат наблюдения на представители от бранша. В това число влизат GED, Global Finance, Balkan Accession Fund, Bancroft, ARX (новото име на DBG), Mid Europa Partners, както и специализираните в технологични фирми фондове 3TS Cisco и NEVEQ. Бившият собственик на БТК - Advent - също е активен, но търси по-големи проекти. Напоследък хит са и държавните фондове на петролните страни, като в България вече влезе такъв инвеститор от Оман.
"Всеки внимава в какво и за какво влага пари", обясни Петър Недялков, главен технически консултант в NEVEQ. Той прогнозира, че заради изключително предпазливото си поведение най-големите и най-малките фондове ще оцелеят. NEVEQ вече управлява седем проекта. Фондът започна дейност преди две години, а набраният капитал е 30 млн. евро, от които половината вече са инвестирани. "Разглеждаме нови предложения, но няма нищо обвързващо. Заради кризата сме по-внимателни при подбора", казва Недялков.
Бистра Кирова, съдружник в BAF, обясни, че фондът се е фокусирал върху управлението на своите проекти в България (BМ Leasing и сладоледите "Дарко") и в Румъния. Капиталът на BAF за региона e 110 млн. евро, от които около половината са инвестирани. Възможно е да направят сделка и през тази година, като размерът на една инвестиция обикновено е между 5 и 15 млн. евро.
Global Finance в момента управлява осем проекта в страната и възнамерява да направи поне още една инвестиция за над 10 млн. евро до края на годината, обясни Ивайло Симов, директор на компанията за България. Последният фонд на Global Finance е 350 млн. евро, от които в България са вложени около 100 млн. евро за три години.
Някои други дялови инвеститори обаче открито заявяват, че засега се фокусират единствено върху управлението на настоящите си проекти. Такъв е случаят със SEAF, който притежава миноритарни дялове в четири компании. Капиталът от 7 милиона долара е изцяло вложен. Миналата година фондът направи опит за изход от инвестицията си в "Меркуриус" (търговия с канцеларски материали) и дори получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. "Заради кризата стратегическият инвеститор се отказа от покупката", каза Данаил Данаилов, главен инвестиционен експерт в SEAF, и добави, че според него не е реалистично да се смята, че в тази ситуация фондът може да набере нов капитал.
Сделката за "Меркуриус" не е единствената не случила се през последните месеци. Не се състоя продажбата на доставчика на сателитна телевизия ITV Partner, който преговаряше с Mid Europa. Аналогична ситуация имаше и с фонда, собствeник на "Евроком кабел", който се отказа да купи местния конкурент "Кейбълтел". После обаче друг фонд - EQT V се договори да придобие оператора. Сделката за "Кейбълтел" е една от малкото, приключили в България през 2009 г. Другата е за "Инвестор.БГ", в който фонд на 3TS Cisco купи миноритарен дял.
Отворени, но не към всички
Всеки фонд, разбира се, си има своята стратегия, но представителите им очертават няколко любими направления за инвестиране. На първо място, това са "обичайните заподозрени" антициклични сектори - хранително-вкусовата индустрия и земеделието. "На планетата живеят 6 млрд. души и до 2030 г. на земята ще са нужни 50% повече храни от сега", обяснява образно Филип Ромбаут, изпълнителен директор на "Агрополихим".
Дяловите инвеститори припомниха интересите си към телекомуникациите и кабелните телевизии. Дилян Димитров, вицепрезидент на Bedminster Capital Management, добави акцент върху здравеопазването и фармацията. Според него здравните услуги не са развити по отношение на качеството, което прави сектора много актуален, с очаквания за чувствителен растеж. Енергетиката и възобновяемите източници също представляват интерес, макар че инвестицията в тези сектори е доста трудна и свързана с много финансови ресурси.
Засега фондовете не се плашат от фирми с парични проблеми и дори смятат, че при тях може да се постигнат най-добри сделки. Има инвеститори, които даже са специализирани в придобиването на проблемни дружества. "Ако компанията има финансови затруднения, можем да инвестираме, стига да не фалира, преди да е готов анализът за сделката. Но ако има проблеми на оперативно равнище заради лош мениджмънт, много трудно ще се решим на сделка, защото тогава е трудно да обърнеш развитието на фирмата на 180 градуса", казва Робърт Люк, управляващ директор на GED.

Няма коментари: