събота, 30 май 2009 г.

Не три в едно, а Quarto

Капитал - 36 стр.
Не три в едно, а Quarto

Андриан ГЕОРГИЕВ

"Мобилтел" се изправя срещу кабелните оператори и пуска цифрова телевизия през интернет
Няма печатна грешка. Да, "Мобилтел" стартира кабелна телевизия и тя не се казва Quatro, а Quarto. Идеята обаче е същата. Това е четвъртата основна услуга на "Мобилтел" след предлагането на мобилна и фиксирана телефония и безжичен интернет.
Quarto включва различни телевизионни програми, разделени в - хм, познайте - четири пакета. Услугата е достъпна в София, Варна и Бургас. Най-скъпият абонамент предлага осем тв канала с високо качество (HD - High Definition). Това са Eurosport, National Geographic, Fashion TV, History Channel, Zen, Discovery, Voom и Rush.
Освен телевизия клиентите на Quarto могат да гледат филми по поръчка. Заглавията са от каталозите на Националния филмов център, Multivision, а скоро и на "Амотера", които са представители на повечето холивудски студиа. Филмите се наемат за 24 часа срещу заплащане, което се калкулира в месечния абонамент.
Quarto излъчва не само телевизия на живо, но и дава достъп до архив със записи. Засега става дума само за телевизия "Европа", но скоро се очакват предавания на БНТ, bTV и "Нова".
Клиентите на кабелната телевизия на "Мобилтел" получават декодер. Местният LAN доставчик, партньор на мобилния оператор, свързва устройството с интернет кабел, по който се пренася сигналът. То излъчва картината директно върху телевизора и се управлява с дистанционно. Quarto работи с почти всички видове телевизори в България, твърдят от "Мобилтел". В комплекта влиза аналогов кабел, така че декодерът може да се свърже и с по-стари приемници. И все пак е необходим модерен телевизор, ако искате да гледате HD телевизия.
На вниманието на рекламодателите
Quarto е услуга тип IPTV (Internet Protocol Television), тъй като видеото стига до декодера през интернет. "Мобилтел" си сътрудничи с телекома Neterra и локални интернет доставчици, за да може съдържанието да стигне до домашния телевизор. Neterra осигурява две важни неща - национална оптична мрежа за разпространение и декодер за крайния клиент. Всъщност първоначалната концепция е дело на Neterra и дори компанията планира сама да наложи видеоуслугата на пазара. Но на един по-късен в лицето на "Мобилтел" намира по-силен партньор с необходимите ресурси. Начело на общия проект са Милен Стаматов и Мария Опренова. Стаматов е директор "Услуги с добавена стойност" в "Мобилтел", а Опренова има опит в рекламни агенции, CNBC Europe и "HBO Бъглария".
Сред LAN доставчиците, предлагащи Quarto, са софийските "Онлайн директ", "Юнайтед нет", "КоресНЕТ", "БГ Лан". До този момент партньори в страната са "Варна нет" и бургаският "Унакс". До два месеца услугата ще се появи в още шест града, а след година вероятно във всички 42 населени места, където Neterra има мрежа.
Телекомът "Вестител.БГ", собственост на "Овъргаз", е директен конкурент на Neterra. По същия начин той предлага на интернет доставчици мрежа и платформа за излъчване на IPTV. Някои от неговите партньори са Speedy Net и "Спектър нет" (собственост на Теодор Захов и "Алфа телеком", фирма на "Алфа финанс холдинг", чийто основен акционер е Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал"). "Мегалан", Net Is Sat и Power Net също смятат да излъчват IPTV и да влязат в конкуренция с "Мобилтел" и "Вестител.БГ".
Трябва да се отбележи също така, че Quarto залага на LAN оператори и това поражда съмнения в качеството на доставяната телевизия, твърдят някои кабелни оператори. Димитър Радев, главен изпълнителен директор на конкурентния "Кейбълтел", е убеден в перспективата на IPTV, но прогнозира, че при рязко увеличаване на клиентите дадена LAN мрежа може да не издържи. Магдалена Георгиева, изпълнителен директор на Асоциацията на българските кабелни оператори, е на същото мнение. Зависи от мрежата, ако е добре построена, няма проблем, заключава пък Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации.
В бъдеще освен телевизия Quarto вероятно ще може да доставя и интернет услуги. Така на по-късен етап на телевизора могат да се гледат клипове в YouTube, снимки във Flickr и да се преглежда електронната поща. Платформата на Neterra има още функции. С Quarto може да се измерва гледаемостта на програмите, обясняват от компанията. Тя следи много неща - от "качеството на сигнала при потребителя, евентуални аварии при партньорите ни, до това коя реклама на колко телевизора е била излъчена, кой канал включва сутринта потребителят и с кой заспива", твърдят от Neterra. До голяма степен това ще помогне на рекламодателите при насочването на техните съобщения към конкретните хора.
Повече конкуренция
Новата услуга на "Мобилтел" влиза в директна битка със сегашните кабелни оператори. "Влизането на мобилен оператор на пазара показва, че пазарът е либерален и отворен. Конкуренция съществува", казва Петьо Стайков, председател на борда на директорите на конкурентния "Евроком кабел". Преди месеци компанията се опита да купи другия голям играч - "Кейбълтел", но финансовата криза имаше особено мнение. В последните години се забелязва усилена концентрация между операторите. Основни купувачи са именно "Евроком" и "Кейбълтел". Така че навлизането на "Мобилтел" ще увеличи конкуренцията по отношение на цените и качеството на услугата, обяснява Красен Йотов, анализатор от Industry Watch.
За "Мобилтел" Quarto е опит за разнообразяване източниците на приходи. Телекомуникационните оператори са под засилен регулаторен натиск да намалят цените си. В този смисъл кабелната телевизия има потенциал да намали зависимостта на компанията от гласовата телефония. Красен Йотов обобщава: "В чужбина е често разпространена практика телекомуникационни компании да оперират паралелно в сегментите на мобилните услуги и кабелна телевизия с оглед диверсификация на дейността и намаляване на бизнес риска."

Няма коментари: