четвъртък, 31 юли 2008 г.

Наздраве с питието, предизвикало бунтове

Пари - Топ марките - 10 стр.
Наздраве с питието, предизвикало бунтове

Велина САШЕВА

Днес алкохолното чудо се продава с огромен успех навсякъде по света
Изкушението, наречено уиски, само по себе си е пълен със загадки обичай. Алкохолната напитка се получава при ферментация на жито, ръж или ечемик. Понякога бърбънът, който се вари от царевица, също се нарича уиски.
Вода на живота
Името на напитката е било съчинено от войници на Хенри П. Той нападнал Ирландия през XII в., защото местните жители отказали да произнасят правилно думите uisce beatha (уишкийба). Келтското словосъчетание е заимствано от латинското aqua vitae и означава "вода на живота". Така е наричана спиртната напитка от самото й създаване. С годините произношението се променило от "уишкийба" на "уиски".
Производство
Днес уискито няма нужда от представяне, но истината за неговата история се губи някъде из легендите. Спори се кога и къде са произведени първите капки от питието. За родина на уискито претендират Ирландия и Шотландия. Първите записани данни са от 1405 г. в полза на Ирландия, където уискито се дестилирало от монаси. Шотландия произвела първото си уиски през 1496 г. Съществува и версията, че напитката се е разпространявала дълго време преди да бъде официално регистрирана. Ирландците вярват, че свети Патрик има голям принос за разпространението на "водата на живота .
Технология
Шотландия много ревностно пази технологията си на производство и дълго време се смяташе, че всяко уиски, произведено извън Острова, не може да отговори на класическите стандарти за качество. Затова доскоро японците достойно разпространяваха уискито си само на местна територия. Напоследък след редица дегустации, организирани от сп. Whiskey, японското уиски е наредено сред водещите. В Индия 90% от уискито се получава след дестилация на меласа. Западната култура нарича тази напитка ром.
Любопитно
Празниците в Обединеното кралство не минават без свещения еликсир. Всяка година през октомври в Шотландия се провежда Национален фестивал на шотландско-келтската песен. Той се нарича Олимпийските игри Уиски. Хората се събират, пушат лула, свирят на гъдулка, четат поезия и цитират Библията. Десетки компании производителки на уиски се надпреварват да спонсорират събитието с рекламна цел. Уискито винаги е било много популярно. Оказва се, че дори е предизвиквало бунтове. Въстанието Уиски започва през 1791 г. в долината Мънонгахила, Вашингтон, щата Пенсилвания. То избухва заради данъчното облагане на спиртните напитки. Малките производители трябвало да плащат на галон, а големите - на домакинство. Засегнати трябвало да бъдат повече малките, а не големите производители. По това време Джордж Уошингтън също бил производител на уиски. Протести срещу данъка имало от деня на неговото влизане в сила. Фермерите от западните щати сметнали това облагане за дискриминация. Започнала дори кампания за тормоз на щатските данъчни инспектори. Организаторите на протестите, наречени "момчетата уиски", се бунтували в Мериленд, Вирджиния, Северна и Южна Каролина. Днес уискито се продава с огромен успех в САЩ и навсякъде по света. Алкохолното чудо е деликатес в областта на напитките и винаги ще съпътства приеми, приятелски и бизнес срещи.
***
Уиски Всички
1 Ballantine's 5,80%
2 Johnnie Walker 5,34%
3 Jim Beam 4,75%
4 Tullamore Dew 4,41%
5 jack Daniels 3,61%
6 Grant's 3,14%
7 Passport Scotch 2,77%
8 Teacher's 2,65%
9 J &. В 2,60%
10 Jameson 1,26%
Източник: Маркет Тест

четвъртък, 31 юли 2008 05:24:55

Няма коментари: