петък, 1 август 2008 г.

След нощни преговори в Лондон вчера рано сутринта гърците от "Антена" обявиха: Отличникът Нова донесе на Кирияку 620 милиона евро

24 Часа - 2 стр.
След нощни преговори в Лондон вчера рано сутринта гърците от "Антена" обявиха: Отличникът Нова донесе на Кирияку 620 милиона евро

Паола ХЮСЕИН

Това е втората по размер цена за българска компания след БТК
Миналата нощ в Лондон двама бизнесмени си стиснаха ръцете заради сключената сделка. Единият -гръцкият магнат Минос Кирияку, получи 620 млн. евро за продукта си. Другият - представител на шведската медийна компания MTG, се сдоби с българската Нова тв.
За първи път българска медия се продава за толкова висока сума. Това е втората по размери сделка с български активи след препродажбата на БТК. Тя със сигурност ще качи цената и на Би Ти Ви, също обявена за продан. "Би Ти Ви струва поне два пъти повече ", каза запознат с преговорите за първата частна национална ефирна телевизия.
Придобиването на Нова тв ще бъде финансирано от ликвидните фондове на шведската компания, както и с 3 млрд. крони (494 млн. долара) от нов заем, пише в изявление на MTG.
За 620-те милиона евро MTG се добра до ефирния тв пазар у нас,
след като се опитва да го направи от 1999 г. (виж карето долу). Сега тя получи 100 процента от Нова тв и от кабелния й канал Нова+ и 80 на сто от списание „Ева". Печатното издание бе купено скоро от телевизията, като 20 на сто останаха за предишния му собственик Милена Попова.
Наесен Нова тв трябваше да започне да издава и лицензното сп. "Мари Клер", но при новата ситуация това вече не е сигурно.
Инвестиционен посредник на сделката между гръцката "Антена груп" и шведската компания е била "Морган Стенли", а Клифърд Чанс е бил правен
консултант.
Преговорите са продължили близо 2 месеца, като първоначално Кирияку е продавал едва 30% от телевизията.
„След това обаче дойде нова оферта за цялата телевизия, на която не можа да устои", каза шефката на телевизията Силва Зурлева.
Тя остава председател на Борда на директорите на Нова тв поне още годи-на-година и половина. След това вероятно ще бъде сменена.
Но пък със сигурност ще продължи да представлява семейство Кирияку в България. "Още 100 години ще си наш представител", казал й лично гръцкият магнат.
Между другото той има намерението да инвестира цялата сума от продажбата в България, въпреки че от доста време се говори за незавидното финансово положение на "Антена Груп" в Гърция.
„Успоредно с процеса на продажба на Нова тв „Антена" възнамерява да продължи своите инвестиции в региона", потвърди и вицепрезидентът на компанията Теодор Кирияку.
" Част от парите ще бъдат вложени у нас в други проекти в различни области", каза Зурлева. Едно от сериозните предположения е, че собственикът Минос
Кирияку се подготвя да инвестира в бъдещ мултиплекс
- цифров оператор, който ще излъчва пакет от цифрови програми.
При тази ситуация Нова тв би му била пречка. В промените на Закона за радиото и телевизията, които още не са приети, се предвижда собствениците на мултиплекси да не могат да имат собствени програми.
Операторите, които създават български програми, вероятно ще бъдат вписани в регистър и едва тогава ще могат да преговарят с мултиплексите да излъчват чрез тях.
Засега няма ясни цени за мултиплексите, въпреки че експерти изчисляват сумата от 130 млн. евро за един. Нагласата на Комисията за регулиране на съобщенията е за мултиплексите да бъде обявен търг, а не конкурс.
Въпреки смяната на собственика Нова тв едва ли ще се промени коренно на екрана. „Никой голям инвеститор не гони кадърните си хора. Затова не мисля, че колегите в Нова тв са уплашени. Стратегията за развитие на телевизията ще остане същата - обективна информация, без политически оцветявания", обясни Зурлева.
Защо има бум в продажбите на телевизии?
„Защото сме във възход", каза шефката на Нова тв. Според нея секторът се развива изключително бързо в момента, но това не е константа. Догодина примерно нещата може и да са в за-
стой. Заради сегашния пик на телевизиите обаче това е най-подходящото време да се продава.
„Като бизнес това беше много добра сделка", смята Зурлева.
„Пазарът се развива, това е тежък бизнес и цените са такива", каза Красимир Гергов, който е медиен консултант на голяма част от българските телевизии.
Дори и в СЕМ са изключително доволни от продажбата.
„За първи път сме свидетели на такава сделка за българска медия. Продажбата и сумата са показателни, че медийният пазар много бързо се развива", каза шефката на съвета за електронни медии Мария Стефанова.
Според нея продажбите на двете телевизии - ТВ2 и Нова тв, са в много подходящ момент след доклада на ЕК. Те давали добър знак за
развитието на държавата ни.
Влизането в сила на сделката трябва да бъде одобрено от регулаторните органи у нас и да бъде финализирано в рамките на три месеца от сключването й.
Нова тв се появява в българския ефир през 1994 г., когато получава лиценз за градска софийска телевизия. Тогава тя е собственост на сърбина Дарко Таминджич, който взема разрешителното си от Стефан Софиянски - по онова време шеф на Комитета по пощи и далекосъобщения.
Незнайно как, сърбинът купува интересни сериали от ЮАР, пуска и собствена програма, дори и сутрешен блок.
През 2000 г. успява да продаде медията на гърците от „Антена" за 3,7 млн. долара. Запознати разказват как гръцките пари му били занесени с куфарче.
***
Сделка с Би Ти Ви до края на лятото?
Цената на Би Ти Ви може да удари милиард евро, подозират медийни експерти след продажбата на Нова тв.
До края на лятото се очаква да бъде осъществена и третата продажба на телевизия в България, казват запознати с преговорите. Това ще е сделката за Би Ти Ви, за която вече се знае, че има поне 4 кандидати, подготвили документи. Те са инвестиционните фондове Warburg Pincus (собственик на кабелния оператор „Евроком", който е в процес на купуване на „Кейбълтел"), лондонският GMT Communications Partners и „Адвент интернешънъл", който купи навремето БТК. Желание имало и от страна на RTL Group.
Тв продажбите започнаха от началото на седмицата, когато ТВ2 и спортният кабел „Ринг тв" минаха в ръцете на медийната компания „Сентрал юропиън медия ентърпрайсиз". Тя е регистрирана на Бермудите и е собственост на американския милиардер Роналд Лаудер.
***
Кои са чужденците от MTG
Скандинавската компания „Модърн таймс груп" (MTG) се опитва да влезе на българския тв пазар от 1999 г. Тогава тя кандидатства за честотата на Ефир 2 в първия конкурс за частна национална телевизия. Играе чрез дружеството „Медия бродкастинг сървисиз" (MBS), в което е съдружник с Кеворк Кеворкян.
Конкуренти са й друга скандинавска компания - SBS Broadcasting, и „Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок.
Изходът от конкурса е ясен за всички -печели проектът за Би Ти Ви.
Загубилите конкуренти пробват отново на конкурса за втора частна национална телевизия, но отпадат заради Нова тв.
Забележителното в тези конкурси е, че чуждите играчи направиха невъзможни неща, но в крайна сметка всички те по някакъв начин останаха на българския пазар.
SBS купиха преди няколко години кабелната тв „Веселина" и сега излъчват на мястото й The Voice, която е за съвременна чужда поп и рок музика. Имат и няколко радиа.
MTG дойде миналата година, купувайки телевизиите „Диема" и музикалната ММ (другия музикален канал М2 го закриха). Шведите си поделят собствеността върху кабелните тв с английската компания „Ъпейс медия". Този път обаче работят без Кеворкян.
Днес MTG притежава втората по големина мрежа от електронни медии в Европа като географско присъствие.
Неин е Viasat Broadcasting - най-големият тв оператор в скандинавските и балтийските страни, който излъчва ефирно и чрез сателит. Има канали в Чехия, Унгария, Словения, на Балканския полуостров.
Компанията не е особено силна в правенето на национална политематична телевизия. Повече набляга на развитието на специализирани канали, но смесени, от типа „Диема" - спорт и филми, спорт и сериали. Неин е и един от най-успешните филмови канали „Тв 1000".
Групировката обаче има голям опит в разработването на платена телевизия (pay tv), така че в скоро време вероятно ще го приложи и у нас.
***
Текст под снимка
Наскоро Нова тв се премести в сградата на „По-рше бизнес център". Освен че там е по-широко за екипа, студиата и телевизията са оборудвани с последната дума на техниката.

петък, 1 август 2008 05:18:51

Няма коментари: