събота, 25 октомври 2008 г.

В битка за мобилния интернет

Капитал - 84 стр.
В битка за мобилния интернет

Андриан ГЕОРГИЕВ

Най-умните телефони се изправят срещу най-малките лаптопи
Докато мобилните телефони отново започват да растат като размери и умствени способности, габаритите на преносимите компютри непрекъснато се смаляват. Дотам, че минилаптопите падат под ценовото ниво на някои смартфони. Ако преди сравненията между двата вида устройства са изглеждали безсмислени, наближава моментът, в който потребителите съвсем сериозно ще се чудят какво да изберат. Някои смятат, че този момент вече е дошъл.
Минилаптопите имат екран с диагонал от десетина инча. Тяхното тегло е около килограм. Твърдият им диск едва ли ще побере цялата ви фонотека, но ще е напълно достатъчен, когато сте в движение. Основното достойнство на минилаптопите е вграденият Wi-Fi, така че може да сърфирате в интернет, стига наблизо да има hotspot. Успехът на ASUS eeePC се оказа заразителен за плеяда компютърни производители, които започнаха да произвеждат конкурентни минилаптопи.
Дори телекомите, традиционно инвестиращи в налагането на мобилни телефони на пазара, обръщат взор към минилаптопите. През септември Майкъл Дел, изпълнителен директор на компютърния производител Dell, прогнозира пред инвеститори, че скоро 3G операторите ще започнат да продават минилаптопи с отстъпка в пакет със своите абонаментни планове за безжичен интернет. Плюс годишни договори, разбира се. Всъщност това е факт в страни като Япония, Великобритания... и България. Тук "Мобилтел" продава ASUS eeePC, Hewlett-Packard 2133 и MSI Wind заедно с достъп до интернет през нейната клетъчна мрежа. БТК също има подобна оферта - eeePC с широколентов достъп до мрежата чрез ADSL. За да е още по-интересно, ASUS пуска този месец eeePC с вградена HSDPA свързаност (High-Speed Downlink Packet Access - скорост до 7.2 мегабита в обхвата на мобилните оператори), без да премахва вградения Wi-Fi. Корейският гигант LG направи стъпка напред с минилаптопа X110, който има вграден GPS приемник.
Умна конкуренция
Забелязали ли сте как клавиатурата на мобилния телефон много прилича на калкулатор? Едва ли не същите бутони, номерирани от 0 до 10. Това започва да се променя с налагането на смартфоните, чийто екран е чувствителен на допир (тъчскрийн). Става дума за устройства като като iPhone, G1 (телефон, произведен от HTC със софтуер на Google), BlackBerry Storm, Nokia 5800 и т.н.
Въпреки нарастващия брой на вградените им функции тяхната производителност все още не може да се сравнява с тази на минилаптопите. Компактните преносими компютри използват най-често процесори на Intel - Celeron или Atom. За последния се правят опити да бъда вграден в безжично устройство, но засега те не дават резултат. Изключение е Sharp, който тази година разработи ултрамобилния компютър D4 с процесор на Atom. Той поддържа PHS (Personal Handy-phone system) - стандарт в азиатските страни, позволяващ мобилна телефония.
За феновете на ултралеките преносими компютри решаваща роля играе операционната система - ако сте свикнали да работите с Windows XP или Linux, вероятността да предпочетете минилаптоп е голяма. За сравнение, разнообразието от операционни системи за мобилни телефони е огромно, като в същото време софтуерът за тях не е толкова много. Ако не се плашите от малки букви и по-бавно набиране на клавиатурата, изборът клони към смартфон. Затова минилаптопите са по-подходящи за писане на текст, сърфиране в интернет, проверяване на електронната поща и изпращане на съобщения в реално време - на практика четирите основни неща, които вършат хората пред един компютър. Сред преимуществата на смартфоните са по-дълъг живот на батерията, по-малките размери и, разбира се, гласовата комуникация, въпреки че на практика може да инсталирате Skype на минилаптоп и да говорите през микрофон. Но пък това ще изглеждате странно в очите на околните.
Някои компании са стигнали дотам да събират предимствата на смартфоните и минилаптопите в едно. Една от концепциите в тази посока е компютърът Olo. Той се състои от iPhone, който включвате към отделна клавиатура. Така се създава компактен преносим компютър, захранван с ток от iPhone. Междувременно от ASUS разработват eeePC с тъчскрийн навигация. Едва ли двете устройства ще се "слеят" някога, но това не пречи на големите производители да продължават с експериментите.
събота, 25 октомври 2008 03:27:24

Няма коментари: